Kada je nastala Antidoping agencija Republike Srbije?

Potpisivanjem Kopenhagenške deklaracije o dopingu u sportu u decembru 2003. godine, stvorena je osnova za donošenje Zakona o sprečavanju dopinga u sportu. Skupština Republike Srbije je usvojila ovaj zakon kojim je osnovana Antidoping agencija Republike Srbije (ADAS) 12. decembra 2005. godine. ADAS je državna ustanova koja posluje u skladu sa propisima koji regulišu javne službe. Reč „agencija” ne označava oblik pravnog oranizovanja, već je tu radi sličnosti sa WADA – Svetskom antidoping agencijom.

Da li je zakonska regulativa borbe protiv dopinga usklađena sa svetskim standardima i normama?

Zakonski i podzakonski akti vezani za doping u Republici Srbiji usaglašeni su sa Svetskim antidoping kodeksom. ADAS je prema potvrdi Svetske antidoping agencije (WADA) – „Code Compliant” tj. usaglašena sa najnovijom verzijom kodeksa 1. januara 2015. godine.

Zašto je ADAS važna kao deo međunarodnih obaveza Srbije?

Zbog toga što nekoliko međunarodnih konvencija koje je potpisala i ratifikovala Republika Srbija predviđaju postojanje nacionalne antidoping organizacije.Nepridržavanje normi međunarodnih konvencija koje regulišu borbu protiv dopinga povlači sa sobom čak i zabranu učestvovanja sportista iz države koja ne ispunjava ove norme na Olimpijskim igrama i međunarodnim takmičenjima.

Da li postoji zemlja u Evropi koja nema antidoping organizaciju u bilo kom obliku?

Ne, sve evropske zemlje imaju nacionalne antidoping organizacije, odnosno tela zadužena da sprovode antidoping pravila.

Šta Srbija dobija time što ima Antidoping agenciju?

Srbija postojanjem i radom ADAS ispunjava obaveze iz međunarodnih konvencija koje je potpisala i ratifikovala. Kvalitetnim radom ADAS, Srbija trenutno suvereno drži lidersko mesto u regionu na polju antidoping borbe, a ima i zapaženu međunarodnu poziciju.

Zahvaljujući dobrom radu ADAS, Srbija je imala 2 godine predstavnika u Foundation odboru WADA koji broji 19 članova predstavnika država i 19 članova predstavnika olimpijskog pokreta. ADAS je angažovana za doping kontrole na preko 100 međunarodnih takmičenja, uključujući i kontrole u inostranstvu. Kontrolori ADAS su angažovani za kontrole na četiri Olimpijade i prvim Evropskim olimpijskim igarama do sada, evropskim prvenstvima u fudbalu, košarci i ostalim sportovima. ADAS veštači i daje stručna mišljenja u sudskim sporovima koji uključuju krivična dela vezana za distribuciju doping supstanci.

Sve nabrojano bi bilo dovedeno u pitanje kada u Srbiji ne bi postojala nacionalna antidoping organizacija koja aktivno učestvuje u sveobuhvatnom razvoju sporta.

Šta srpski sport dobija postojanjem Antidoping agencije?

Srpski sport je u ADAS dobio respektabilnu organizaciju sa specifičnim znanjem koje ne pružaju ni ustanove iz oblasti sporta ni ustanove iz oblasti zdravstva i sportske medicine. Postignut je značajan uspeh na polju antidoping borbe što se reflektuje kroz duplo smanjen procenat doping pozitivnih sportista u Srbiji u odnosu na broj testiranih.

ADAS je aktivno uključen u suplementaciju naših vrhunskih sportista, kroz saradnju sa Olimpijskim komitetom Srbije i nacionalnim sportskim savezima.

ADAS je pokrenuo program obeležavanja testiranih dijetetskih suplemenata “doping free” markicama.

Koji su rezultati rada ADAS u periodu od 2006.-2018?

  • Urađenih 8673 doping kontrola
  • 94 otkrivenih povrede antidoping pravila
  • Samostalna organizacija doping kontrola na preko 100 međunarodnih takmičenja
  • Doping kontrolori ADAS su radili doping kontrole na najvećim sportskim takmičenjima kao što su Olimpijske igre u Vankuveru, Londonu, Rio de Žaneiru, Pjong Čangu i prvim evropskim olimpijskim igrama u Bakuu
  • Izdato 245 Izuzeća radi terapeutske upotrebe (TUE)
  • Preko 400 edukativnih predavanja
  • Preko 10.000 edukovanih učenika osnovnih i srednjih škola u okviru projekta “Vršnjačke edukacije”

Šta sportisti misle o Antidoping agenciji?

Kao primer toga šta sportisti misle o antidoping borbi i radu ADAS možemo navesti činjenicu da su sportisti u velikom broju anketa koje smo sprovodili naveli da podržavaju naš rad. Napori Antidoping agencije Republike Srbije su očigledno uticali i na shvatanje javnog mnjenja da se sportski rezultat može postići i bez dopinga. Edukacija je primarno sredstvo kojim se ADAS bori za ferplej i čist sport.