edukatori1

Антидопинг агенција Републике Србије (АДАС) започела је 25. фебруара 2016. године програм вршњачке едукације о борби против допинга. Иницијатор пројекта је др Снежана Рајачић из Медицинске школе „Надежда Петровић” у Земуну. Ученици ове школе којима др Рајачић предаје неколико стручних предмета, у неколико наврата су добровољно проучавали штетност допинга као тему изборних предавања и тиме показали интересовање за ову област. Пошто је др Рајачић дугогодишњи сарадник АДАС, дошла је на идеју да покренемо вршњачку едукацију. Вођени тиме, 25. фебруара је одржан први састанак са 18 девојчица и дечака, који су показали жељу да учествују у овом програму. Идеја је да они као средњошколци спроводе едукацију о штетности допинга међу својим вршњацима. Са ученицима су одржани састанци и предавања, пре него што су оспособЉени да постану млади едукатори. Ученици су оформили свој став о теми коју предају, стекли довољно података за предавања и дискусију и научили актуелне информације од значаја за вршњаке којима се обраћају. На крају едукације, оформљена је група од 11 одабраних ученика који су постали едукатори на основу показаног знања и интересовања. Доказано је да се у оваквим вршњачким групама информације лакше преносе.

edukatori2

Пошто су едукатор и учесници којима се предаје вршњаци који имају иста или слична интересовања, то значајно помаже едукатору да га учесници виде као некога ко се сусреће са сличним проблемима и који све то разуме. Чињеница да нема генерацијске баријере олакшава комуникацију и тиме је ефикасност едукације већа и значајнија. Ученици од АДАС добијају униформни материјал и презентацију коју морају да савладају пре предавања. Идеја је да ученике у потпуности и што је више могуће едукујемо како би они то знање могли да пренесу на своје вршњаке.

edukatori3

Овим пројектом АДАС креће у акцију антидопинг борбе у школама и међу млађом популацијом која је најподложнија лошем утицају. Допинг средства, поред нарушавања етике спорта и фер плеја, у великом броју случајева имају и озбиљне штетне последице по здравље оних који их употребљавају. Због тога сматрамо да је важно да средњошколци буду упознати са овом темом.

Пошто смо у Београду већ оформили групу од 11 младих едукатора, имамо план и жењу да то урадимо и у три медицинске школе у већим градовима Србије – Ниш, Кгагујевац и Нови Сад.

Од школа које желе да учествују у овом пројекту, очекује се пре свега логистичка подршка док ће све остало обезбедити АДАС. Потребно је да нам школа представи особу која ће бити задужена да сарађује са координаторима АДАС, да пронађе децу која су заинтересована за ову тему, и да омогући да се у школи одрже минимално два предавања како би се средњошколци обучили да постану млади едукатори.

edukatori4

За све додатне информације слободно се обратите координатору програма вршњачке едукације – др Марији Анђелковић путем телефона 0637345226 или имејлом на test.grupa@adas.org.rs


Млади едукатори:

Marija Ivanković
Марија Иванковић
Andjela Matejic
Анђела Матејић
Mila Korkut
Мила Коркут
Katarina Petrovic
Катарина Петровић
Stefan Pešić
Стефан Пешић
Mina Mijović
Мина Мијовић
Marija Milošević
Марија Милошевић
Lana Mladenović
Лана Младеновић
Melisa Vujić
Мелиса Вујић
Tijana Djordjevic
Тијана Ђорђевић
Aleksandra Drobnjak
Александра Дробњак

Повезане вести:


Галерија: