Одржана прва овогодишња антидопинг едукација за стипендисте МОС

Данас су спортисти стипендисти МОС за 2019. годину присуствовали првој обавезној едукацији коју организује Антидопинг агенција Републике Србије а која је одржана у хотелу „Хилтон”. Више од 330 спортиста слушало је предавања о актуленостима из света борбе против допинга, заједно са присутним министром спорта Вањом Удовичићем. Ове године спортистима је одржано предавање о томе на које је све начине АДАС помагао спортистима, у ситуацијама када су они имали проблем са позитивним резултатима а помоћ је била легална и легитимна. Од свог оснивања АДАС се на интернационалном нивоу бори за једнака права српских спортиста са осталима спортистима на свету.

У склопу тога, предавању је присуствовала и наша атлетичарка Биљана Топић, којој је симболично додељена реплика медаље са Светског првенства у Берлину 2009. године, када је она била четрврта а треће место је заузела Ања Пјатник, руска атлетичарка за коју је касније откривено да је била годинама допингована. Иако је њена суспензија од стране арбитражног суда у Лозани чак и људима из WАДА нејасна, та суспензија није обухватила такмичење у Берлину иако јој је медаља са тог такмичења одузета због допинга, што би Биљану Топић довело на треће место и заслужену бронзу. Пошто су покушаји АДАС, Биљане Топић и Атлетског савеза Србије остали без успеха да се медаља врати, симболично је реплику исте добила од представника АДАС – др Ненада Дикића.

Остала предавања одржала је др Милица Вукашиновић Весић на тему актуелности из антидопинг борбе у Србији и основним појмовима који се тичу процедуре допинг контроле од узимања узорака до менаџмента резултата. Др Марија Анђелковић је спортистима одговорила на 10 најчешће постављених питања из области дозвољених лекова и суплемената.

Сви спортисти који нису присуствовали, моћи ће уз валидно оправдање за одсуство, да стекну услов за полагање електронске едукације.


Најновије вести


Све вести >