MOK diskvalifikovao sportistu zbog kršenja antidoping pravila na letnjim Olimpijskim igrama mladih u Nanjingu 2014

Objavljeno: 7.11.2014

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je juče (06.11.2014) objavio da je jedan sportista načinio povredu antidoping pravila na 2. letnjim olimpijskim igrama mladih (YOG), koje su se odžale u avgustu u Nanjingu, Kina.

Mladi sportista, koji se takmičio u tekvondou, bio je pozitivan na diuretik furosemid. Nakon razmatranja dostupnih informacija, disciplinska komisija MOK-a koju je formirao predsednika MOK-a a presedavao član MOK-a Richard Pound, diskvalifikovala je sportistu sa 2014 YOG. Zbog činjenice da je sportista bio maloletan u vreme povrede antidoping pravila, MOK je odlučio da se ne otkrije njegovo / njeno ime.

Disciplinska komisija je takođe pozvala Međunarodnu tekvondo federaciju i predstavnike nacionalnog olimpijskog komiteta da se prikupe dodatne informacije u vezi sa okolnostima koje su dovele do takvog kršenja antidoping pravila u pogledu ne samo sportiste, već i “sport entourage” – bilo da se radi o trenerima, lekarima i drugom medicinskom osoblju.

MOK stavlja jak naglasak na istragu vezanu za stručni tim sportiste. Komisija kojom je predsedavao član MOK Sergej Bubka je posebno kreirana davne 2010. da se pozabavi odgovornošću stručnog tima sportiste u slučaju doping optužbi, kao i da se edukuju sportisti, treneri i “pomoćno osoblje” kroz pružanje smernica.

Edukacija o antidopingu, posebno za maloletnike, je od suštinskog značaja za zaštitu čistog sporta. MOK disciplinska komisija jasno ukazuju da sportista treba da dobije dodatnu podršku i informacije o opasnosti od dopinga.

MOK je sprovela 596 testova (490 urina i 106 u krvi) na YOG u Nanjingu. Svi uzorci su testirani u WADA akreditovanoj laboratoriji u Pekingu. Uzorci će se čuvati narednih 10 godina i retestirati ukoliko se ukaže potreba.