Predstavnici Srbije u borbi protiv dopinga na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama

Objavljeno: 7.9.2016

Dr Nenad Dikić i dr Marija Anđelković uspešno su završili još jedno učestvovanje na Olimpijskim igrama (OI) kao internacionalni doping kontrolori po pozivu. Posle Londona i Bakua, ovo su treće OI na kojima ADAS ima svoje predstavnike među doping kontrolorima. Ovoga puta su na OI pozvani doping kontrolori iz celog sveta i bilo ih je 163, što je skoro duplo manje od broja u Londonu. Ova činjenica nije bitno uticala na kvalitet doping kontrole i samu procedure. Urađen je isti broj doping kontrola kao u Londonu, što se može smatrati uspehom imajući u vidu sve uslove u Riju. Pošto su doping kontrolori ipak bile kolege sa iskustvom, samo testiranje je prošlo bez problema, što je za sportiste i sistem najvažnije.

Dr Nenad Dikić i dr Marija Anđelković radili su kontrole na plivanju, tenisu, u olimpijskom selu, boksu, džudou, košarci, konjičkim sportovima i najvećim delom na atletici. Testiranje na atletici je bilo veliko iskustvo jer je bilo dana kada je za jedno veče u roku od nekoliko sati urađeno oko 50 doping kontrola krvi i urina. Dr Dikić i dr Anđelković su imali privilegiju da testiraju osvajače medalja u skoro svim atletskim disciplinama i samim tim upoznaju trenutno najpopularnije sportiste na svetu. Sa svima je testiranje prošlo bez problema jer su sportisti odlično upoznati sa svim svojim pravima i obavezama u pogledu doping kontrole koju su prošli više desetina puta. Dr Anđelković je imala to zadovoljstvo da testira Ivanu Španović posle osvajanja medalje, a pored nje i osvajačice medalja na 100 metara – Jamajčanke Elejn Tompson i Šeli En Frajzer Prajs. Dr Dikić je imao privilegiju da testira na atletici Mo Faraha, na tenisu Venus Vilijams i Nišikorija a kao dugogodišnji FIBA doktor supervizor radio je finale košarke Srbija – Amerika. Upravo počinju i Paraolimpijske igre u Riju gde će takođe učestvovati dr Dikić i dr Anđelković kao predstavnici ADAS.

[Not a valid template] [Not a valid template] [Not a valid template] [Not a valid template] [Not a valid template] [Not a valid template]