Decenija kontinuirane antidoping edukacije u Rumi 2009-2019

Objavljeno: 16.12.2019

Пошто су овакви примери у пракси ретки, заслужују да им посветимо мало више пажње. Савате савез Србије на челу са господином Миодрагом Ракићем, као и општина Рума као домаћин, могу да се поносе истрајношћу у поштовању правих вредности у спорту. Пуних десет година заредом, почев од 2009. године без престанка, организују антидопинг едукацију која је најчешће била у Руми али и на кампу у Караташу, семинару за тренере у Београду итд.

Предавањима су током година присуствовали спортисти, тренери, представници општине Рума, чланови клубова, чланови Савате савеза Србије, интернационални спортисти и чланови стручног тима. Теме су биле о основама антидопинга, штетном утицају забрањених супстанци, биолошком пасошу спортисте, процедури допинг контроле, значају терапеутског изузећа итд.

Иако не спада у ризичне спортове, савате може да служи за пример свим другим спортовима у погледу превенције злоупотребе забрањених супстанци. Организатор и особа која је заслужна за овако дугу традицију едукације је свакако господин Миодраг Ракић и њему иду све похвале за поштовање правила и одговорност према свом послу и обавезама.

АДАС ће и наредних година наставити ову успешну сарадњу.