DOPING NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U PEKINGU 2008

Objavljeno: 1.9.2008

Pre početka Olimpijskih igara u Pekingu, Predsednik MOK Žak Rog je ocenio da bi na Igrama moglo da bude 30 do 40 pozitivnih doping testova. U intervjuu za belgijski dnevnik “Standard” Rog je tu procenu obrazložio činjenicom da će na Igrama u Pekingu biti obavljeno 4.500 doping kontrola. Na prethodnim Igrama 2004. godine u Atini urađeno je 3.500 antidoping testova i bilo je 26 pozitivnih sportista, dok je četiri godine ranije u Sidneju na 2.500 testova bilo pozitivno 11 takmičara.

I drugi su sportisti stručnjaci smtrali da iza neverovatnih rezultata u Pekingu krije doping. Zbog toga su neki sportisti bili pod posebnom pažnjom. Tako je trostruki olimpijski šampion i svetski rekorder Usain Bolt, izjavio je da je prošao četiri antidoping testa na OI u Pekingu, dok je raznim vestima pisalo i da je Felps prošao isti broj kontrola (mada je po teoriji trebalo da prođe bar osam, jer toliko osvoji zlatnih medalja). Felps nije mnogo pričao o doping testiranju ali je zato Bolt revoltiran brojem testova koji je sproveden na jamajčanima rekao: “Četiri puta sam prolazio kroz testiranje urina i krvi ovde u Pekingu. Istina je da mi Jamajčani postrižemo odlične rezultate jer naporno treniramo. U svakom slučaju, ko god želi da me ponovo kontrolise – dobrodošao je!” Međutim, nisu svi bili tako dobri i “čisti”. Aktuelna šampionka na 400 metara sa preponama, Fani Halkija iz Grčke bila je pozitivna na steroide na testu sprovedenom van takmičenja od strane Svetske antidoping agencije. Ona je novinarima ranije rekla da je “šokirana” saznanjem da je bila pozitivna na zabranjenu supstancu metiltrijenolon i da neće moći da brani zlatnu medalju.

Pre nje doping pozitvni su bili severnokorejski strelac Kim Džong Su, španska biciklistkinja Marija Isabel Moreno i vijetnamska gimnastičarka Ti Ngan Tuong. Najgore je prošao Kim Džong Su koji je ostao i bez srebrne i bronzane medalje u streljaštvu zbog beta blokera Inderala (propranolol) koji je specifično zabranjen u streljaštvu zbog toga jer usporava rad srca i tako omogućava preciznije gađanje.

Peta je bila ukrajinska altetičarka Ljudmila Blonska, koja je osvojila srebrnu medalju u sedmoboju, i bila pozitivna na anabolički steroid. Blonskoj je, kako se navodi, Međunarodni olimpijski komitet odmah oduzeo medalju i dodelio je trećeplasiranoj Amerikanki Hilijas Fontejn, dok je bronza pripala Ruskinji Tatjani Čemovoj koja je takmičenje završila na 4. mestu. Blonskoj je ovo drugi pozitivan nalaz na anabolike u karijeri. Ukrajinska sedmobojka je 2003. godine bila kažnjena dvogodišnjom suspenzijom zbog korišćenja stanozolola, a nakon ovog prekršaja kažnjena je doživotnom zabranom bavljenja sportom.

Osvajači srebrne i bronzane medalje u bacanju kladiva na Olimpijskim igrama u Pekingu, beloruski atletičari Vadim Devjatovski i Ivan Tihon, bili su pozitivni na testosteron na antidoping testu uradjenom posle finalnog takmičenja. Pošto je i B uzorak analize pokazao pozitivan rezultat, Devjatovski koji je zbog dopinga već bio kažnjavan dvogodišnjom suspenzijom (od 2000. do 2002.), dobio je doživotnu zabranu takmičenja.

I u konjičkom sportu nisu izostale doping kontrole. Konji četiri jahača uključujući norvežanina Tonija Hansena koji je osvoji bronzanu medalju su suspendovani sa Olimpijskih igara jer su bili pozitivni na ekstrakt ljute paprika kapsaicin, koji je na listi zabranjenih supstanci kao analgetik. Pored njih konj američkog dresera Kortni Kinga je bio pozitivan na felbinak, a konj brazilskog jahača Rodriga Pesoa na nonivamid. Internacionalna konjička federacija (FEI) je najvila da će nakon potvrđivanja nalaza u B uzorku norveškom jahaču najverovatnije biti oduzeta medalja.

Portparol MOK-a Žizel Dejvis je rekla da je Međunarodni olimpijski komitet zadovoljan je jer je u Pekingu zabeleženo manje doping pozitivnih slučajeva nego što se očekivalo ( 7 sportista i 6 konja) jer je MOK bio veoma jasan kada je rekao da će tesno sarađivati sa svim anti-doping organizacijama, te da je to imalo efekat, jer su sportisti znali da je MOK ozbiljan u svojim namerama. Žizel Dejvis podsetila je da je 39 sportista nepodsredno pre početka Olimpijskih igara bilo pozitivno na doping kontrolama. Tome treba dodati da je ceo grčki i bugarski tim u dizanju tegova ostao kod kuće zbog doping pozitivnih sportista, a da su se mnogi nacionlani komiteti lišili svojih najboljih sportista koji su bili doping pozitvni ili bili “sumnjivi”. Za one koji večno sumnjaju da Amerikance niko ne testira samo malo podsećanje da je Džesika Hardi, svetska rekorderka na 100 metara leđno, koja se kvalifikovala se za trke na 50 metara slobodnim stilom i 100 metara leđno, izbačena iz plivačkog tima SAD pošto je bila doping pozitivna u kvalifikacijama.

Na kraju treba reći da je Antidoping agencija Republike Srbije pred olimpijske igre testirala 100 olimpijskih kandidata za Igre u Pekingu i da su svi bili negativni. Time smo stali u red malog broja zemalja koje su svoje olimpijske sportiste proverili pre Olimpijskih igara u Pekingu.