I u Srbiji počelo krivično gonjenje doping dilera

Objavljeno: 4.3.2012

Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet doping sredstava regulisana je članom 49 Zakona o sprečavanju dopinga u sportu, a zaprećena kazna za ovo krivično delo je najmanje 5 godina zatvora. Upravo tu činjenicu iskoristilo je Više javno tužilaštvo u Subotici u sprovođenju suđenja protiv dvojice dilera uhvaćenih na graničnom prelazu sa Mađarskom. Doktori Antidoping agencije Republike Srbije su pozvani kao stručni svedoci sa ciljem da objasne koja je namena i kako se koriste zaplenjena doping sredstva.

Krivične odredbe po pitanju dopinga ne postoje u svim Evropskim zemljama. Srbija se zajedno sa Austrijom i Italijom opredelila za takvo rešenje jer je na vreme shvaćena opasnost od dopinga. S druge strane Interpol i njegove članice doping tretiraju kao vruću temu i posvećuju mu onu pažnju koja je do sada bila rezervisana samo za tržište droge. Možda je najbolji primer aktivnost policije Austrije koja je oformila antidoping odeljenje pre dve godine i za prvih jedanaest meseci imala impresivne rezultate: zaplena doping supstanci u vrednosti od 2 miliona evra, otkrivene 2 ilegalne laboratorije, 120 optuženih i oko 700 saslušanih svedoka. Ako se tome dodaju novootkrivene supstance i otkrivanje internacionalnih kanala onda cela operacija liči na borbu protiv dilera droge.

Zbog svega navedenog, Antidoping agencija Republike Srbije se zalaže da se i u Srbiji osnuje antidoping policija, po uzoru na Austriju i neke druge evropske zemlje. Na poziv ADAS direktori antidoping policije su oktobra 2010. godine boravili prvi put u Srbiji i na sastanku sa Ministrom omladine i sporta Snežanom Samardžoć Marković dogovorili da je pitanje antidoping odeljenja izuzetno važno i da ga treba osnovati i u srpskoj policiji. Nakon toga, uzvratnom posetom Austrijskoj policiji, državni sekretar MUP Srbije Dragan Marković sa saradnicima upoznat je sa svim aspektima rada antidoping policije. Postignut je dogovor da je na polju dopinga neophodna dalja saradnja, a da bi srpska policija novom sistematizacijom trebalo da predvidi antidoping odeljenje.

Sve ove aktivnosti dovele su do promene razmišljanja o dopingu u Srbiji, a stalna priča o neophodnosti sprečavanja dopinga u sportu dospela je i do onih institucija koje primarno nisu sportske – carine, tužilaštva i suda, ali bez kojih nije moguće pobediti doping.

Antidoping agencija Republike Srbije zahvaljuje se svima koji su pokrenuli srpske institucije u sprečavanju dopinga, a posebno se zahvaljuje pograničnoj policiji, carini i Višem javnom tužilaštvu i sudu iz Subotice na učinjenim naporima da se prvi slučajevi procesuiraju.