Ovim putem želimo da vas informišemo o činjenicama u vezi sa poslednjim doping pozitivnim slučajevima, kako u svetu tako i kod nas (Tajson Gej, Nikola Bursać).

Topička (aplikacija leka u vidu spreja, krema, gelova i masti) je dozvoljena i ne zahteva prijavu Izuzetka za terapeutsku upotrebu www.adas.org.rs/tue/izuzece-radi-primene-u-terapijske-svrhe-…

Međutim, topička i lokalna primena lekova koji u sebi imaju supstance za zabranjene liste, može dovesti do doping pozitivnog rezultata i zahteva visok stepen opreza! Poslednji slučaj doping pozitivnog sportiste koji je koristio lek Rinofluimucil (acetilcistein i tuaminoheptan) u vidu nazalnog spreja je uslovio da obavestimo sve vas o mogućim posledicama korišćenja leka bez lekarskog nadzora i konsultovanja ADAS. Na kutiji ovog leka, kao i u njegovom upustvu, jasno je naznačeno da sadrži doping supstancu tuaminoheptan, koja prema zabranjenoj listi spada u grupu stimulansa. Iako je sportista koristio ovaj lek u vidu nazalnog spreja, resorpcija leka je bila značajna, i dovela je do sistemskog delovanja i doping pozitivnog slučaja.

Zato koristimo priliku da još jednom skrenemo pažnju da je neophodno konsultovati ADAS prilikom prepisivanja terapije od strane lekara ili uzimanja leka od strane sportista. Jedini ispravan i legitiman način je da se popuni Mišljenje o leku na sajtu ADAS www.adas.org.rs/tue/zahtev-za-misljenje-o-leku/ kako bi ostao pismeni dokaz o komunikaciji.

Stojimo na raspolaganju za sve dodatne informacije.

S poštovanjem

Dr Marija Anđelković

Samostalni savetnik za RTG i TUE

Kontakt – 0637345226 , test.grupa@adas.org.rs

Obaveštenje u PDF formatu


Најновије вести


Све вести >