POZIV NA PRESS KONFERENCIJU POVODOM GOSTOVANJA BETSI KRAMAR ANDREU U UDRUŽENJU ZA MEDICINU SPORTA SRBIJE

Objavljeno: 21.7.2015

betsy

Subota, 25. Juli 2015. u 9:30 časova, Klub Avantura, Kralja Milana 60, I sprat, Beograd

Prijave na smas.info@gmail.com – broj mesta je ograničen.

Betsi Kramar Andreu je supruga Frenkija Andreua (rođenog 26. septembra 1966.) bivšeg profesionalnog bicikliste, čija značajna karijera uključuje vožnju za biciklističku ekipu US Postal Servis (kapiten ekipe) zajedno sa Lens Armstrongom 1998, 1999. i 2000. godine. Frenki je završio na četvrtom mestu na Olimpijskim igrama u Atlanti i osvojio prvo mesto u fazama u nekim trkama. Igrao je ulogu u istrazi koju je vodila USADA protiv Armstronga zbog korišćenja doping sredstva, zajedno sa svojom suprugom Betsi Kramar Andreu.

U intervjuu za Njujork Tajms u septembru 2006. godine, Andreu je priznao da je uzeo EPO dok se pripremao za Tur de Frans 1999. godine. Tada je rekao da se upoznao sa lekovima koje poboljšavaju sportske sposobnosti 1995. dok je vozio za tim Motorola.

Frenki Andreu je izneo više detalja u septembru 2012. u izjavi za USADA. Rekao je da svesno primio EPO injekcije 1999. godine nakon trke od strane USPS tim doktora, dr del Morala. Godine 1999. neposredno posle Tur de Frans, njegova supruga Betsi, pronašla je termos sa EPO u frižideru. Betsi je bila veoma uznemirena i pitala je Andreua o zabranjenim supstancama.

Betsi je postala jedan od glavnih svedoka protiv Amstronga. Rekla je da je znala da Amstrong koristio zabranjena sredstva još 1995. dok se lečio u bolnici. Prema sopstvenim rečima, bila je pre svega zabrnuta za zdravlje svog supruga, a otkrivanje EPO u frižideru je samo učvrstilo u nameri da stane na put dopingovanju svog muža.

Betsi je 2015. godine u Lozani na redovnom godišnjem seminaru Svetske antidoping agencije svedočila pred auditorijumom koji su činili najveći eksperti u sprečavanju dopinga u sportu iz internacionalnih sportskih federacija i država sveta. Nepodeljeno mišljenje svih je bilo da se radi o jednoj hrabroj i upornoj ženi koja je učinila mnogo da zaustavi upotrebu doping sredstava u najboljem biciklističkom timu SAD.

Betsi je poreklom Srpkinja, ima troje dece i po sopstvenim rečima slabo govori srpski jezik, mada po onima koji su imali priliku da sa njom razgovaraju, njen srpski je više nego solidan.