Predstavnici Srbije u borbi protiv dopinga na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama

Dr Nenad Dikić i dr Marija Anđelković uspešno su završili još jedno učestvovanje na Olimpijskim igrama (OI) kao internacionalni doping kontrolori po pozivu. Posle Londona i Bakua, ovo su treće OI na kojima ADAS ima svoje predstavnike među doping kontrolorima. Ovoga puta su na OI pozvani doping kontrolori iz celog sveta i bilo ih je 163, što je skoro duplo manje od broja u Londonu. Ova činjenica nije bitno uticala na kvalitet doping kontrole i samu procedure. Urađen je isti broj doping kontrola kao u Londonu, što se može smatrati uspehom imajući u vidu sve uslove u Riju. Pošto su doping kontrolori ipak bile kolege sa iskustvom, samo testiranje je prošlo bez problema, što je za sportiste i sistem najvažnije.

Dr Nenad Dikić i dr Marija Anđelković radili su kontrole na plivanju, tenisu, u olimpijskom selu, boksu, džudou, košarci, konjičkim sportovima i najvećim delom na atletici. Testiranje na atletici je bilo veliko iskustvo jer je bilo dana kada je za jedno veče u roku od nekoliko sati urađeno oko 50 doping kontrola krvi i urina. Dr Dikić i dr Anđelković su imali privilegiju da testiraju osvajače medalja u skoro svim atletskim disciplinama i samim tim upoznaju trenutno najpopularnije sportiste na svetu. Sa svima je testiranje prošlo bez problema jer su sportisti odlično upoznati sa svim svojim pravima i obavezama u pogledu doping kontrole koju su prošli više desetina puta. Dr Anđelković je imala to zadovoljstvo da testira Ivanu Španović posle osvajanja medalje, a pored nje i osvajačice medalja na 100 metara – Jamajčanke Elejn Tompson i Šeli En Frajzer Prajs. Dr Dikić je imao privilegiju da testira na atletici Mo Faraha, na tenisu Venus Vilijams i Nišikorija a kao dugogodišnji FIBA doktor supervizor radio je finale košarke Srbija – Amerika. Upravo počinju i Paraolimpijske igre u Riju gde će takođe učestvovati dr Dikić i dr Anđelković kao predstavnici ADAS.

Dr Marija Anđelković i dr Nenad Dikić u Olimpijskom Parku Dr Marija Anđelković i dr Nenad Dikić u Olimpijskom Parku Dr Dikić je radio doping kontrolu na finalu košarke Olimpijskih igara Dr Dikić je radio doping kontrolu na finalu košarke Olimpijskih igara Dr Marija Anđelković je testirala Ivanu Španović nakon osvajanja bronzane medalje na Olimpijskim Igrama Dr Marija Anđelković je testirala Ivanu Španović nakon osvajanja bronzane medalje na Olimpijskim Igrama Dr Marija Anđelković u društvu kolega doping kontrolora iz celog sveta Dr Marija Anđelković u društvu kolega doping kontrolora iz celog sveta Dr Nenad Dikić je na tenisu imao priliku da testira Danijela Nestora Dr Nenad Dikić je na tenisu imao priliku da testira Danijela Nestora Dr Nenad Dikić je imao priliku da prisustvuje momentu kada su volenteri Olimpijskih igara na atletici čestitali rođendan Useinu Boltu kada je i nastala ova slika Dr Nenad Dikić je imao priliku da prisustvuje momentu kada su volenteri Olimpijskih igara na atletici čestitali rođendan Useinu Boltu kada je i nastala ova slika

Најновије вести


Све вести >