ADAS prenosi zvaničnu vest Svetske antidoping agencije o aktuelnom kažnjavanju Ruske antidoping agencije

Objavljeno: 9.12.2019

Данас, 09. децембра 2019. године у Лозани, Извршни Одбор Светске антидопинг агенције (WADA) је једногласно одобрио четворогодишњи период статуса неусаглашености за Руску антидопинг агенцију (РУСАДА). Приваћена је препорука Комитета за ревизију усаглашености са Кодексом (CRC – Compliance Review Committee) да се РУСАДА прогласи неусаглашеном (“non compliant”) са Светским антидопинг Кодексом у наредне 4 године.

Целокупна вест о овом догађају налази се на сајту WADA www.wada-ama.org/en/media/news/2019-12/wada-executive-commit…

Извештај WADA и I&I (Inteligence & Investigation Policy ) заснован је посебно на форензичкој истрази недоследности пронађеној у неким подацима које је WADA добила из Московске лабораторије у јануару 2019. године. Процес против РУСАДА по овом случају почео је 17. септембра 2019. године и укључује и разматрање одговора Руских власти на бројна техничка питања.

Засновано на извештају, Извршном Одбору WADA је јасно да Московски подаци нису били комплетни и у потпуности аутентични. Као што пише у извештају, неки подаци су уклоњени, други су промењени, а у неким случајевима системске поруке су фабриковане у циљу ометања истраге WADA. Чак су предузете и мере како би се прикриле ове манипулације тако што су подаци антидатирани у системским фајловима како би изгледало да се Московски подаци налазе у истом облику од 2015. године.

Серија последица која произилази из данашње одлуке

• Руски званичници/представници не могу да буду именовани и не могу да буду чланови одбора или комитета или било којих других тела било ког потписника Светског антидопинг Кодекса (или његових чланова) или асоцијација потписника Кодекса.
• Руски званичници/представници не могу да учествују или да присуствују ни на једном такмичења која ће се одржати у наредне 4 године: (а) Олимпијске игре младих (летње и зимске); (б) Олимпијске Игре и Параолимпијске Игре (летње и зимске); (ц) било који други спортски догађај организован од стране организатора великих спортских догађаја и (д) било које Светско првенство организовано или санкционисано од стране потписнице Светског антидопинг кодекса (заједно чине велике спортске догађаје).
• Русија не може да буде домаћин спортских догађаја у наредне 4 године, не може да аплицира или да јој се одобри , у наредне 4 године, да буде домаћин, (било током или после наредне 4 године) било ког великог спортског догађаја.
• Уколико је право да Русија буде домаћин великог спортског догађаја већ додељено Русији, потписнице Сцетског антидопинг Кодекса, морају да повуку то право и поново доделе такмичење другој земљи, осим уколико то није легално или практично изводљиво да се уради. Русија не може да аплицира за право да буде домаћин 2032 Олимпијских и Праолимпијских Игара, независно од тога да ли би се то одиграло током или после ове 4 године забране.
• Руска застава неће бити подигнута (видљива) ни на једном великом спортском догађају у наредне 4 године
• Председник, Генерални секретар, Извршни директор или било који члан Извршног одбора / Управног Одбора Руског Олимпијског Комитета или Руског Параолимпијског Комитета неће моћи да учествују или присуствују било ком великом спортском догађају у наредне 4 године
• Руски спортисти и њихов стручни тим могу да учествују у великим спортским догађајима који се одигравају у наредне 4 године само ако су у могућности да демонстрирају да нису умешани ни на који начин у тренутну неусаглашеност (без икаквих ограничења), да нису споменути у инкриминишућим околностима у Меклареновом извештају, да не постоје позитивни налази за њих у бази података и да нема података повезаних са манипулацијама њихових узорака и да су били предмет адекватног тестирања на такмичењу и изван такмичења пре одређеног спортског догађаја, а у сагласности са строгим правилима дефинисаним од стране WADA (или Међународне арбитраже за спорт у Лозани – CAS) у складу са механизмом предвиђеним у ИСЦЦС, члан 11.2.6. У овим околностима, они не могу да представљају Руску Федерацију.

С обзиром на отежавајуће оклоности у овом случају, РУСАДА мора да плати све WADA трошкове у овом случају који датирају од јануара 2019. године и додатно морају да плате казну WADA од 10% њеног буџета за 2019 годину или 100 000 УСД, у зависности од тога који је износ нижи. Ово је максимална казна предвиђена правилима, а сва новчана средства морају бит плаћена пре истека четворогодишњег периода.