Lista zabranjenih doping sredstava i metoda za 2021. godinu

Objavljeno: 6.1.2021

Као и сваке године уназад, Светска антидопинг агенција (WADA) објавила је нову забрањену листу која ступа на снагу од 1. јануара 2021. године. Антидопинг агенција Републике Србије је на Управном одбору одржаном 22. децембра одобрила превод забрањене листе који ће бити доступан на сајту АДАС и бити послат спортистима и спортским савезима.

Како би свим заинтересованима поједноставили и приближили новине у Листи забрањених допинг средстава за наредну годину, у следећем тексту изнећемо најважније промене:

• Листа забрањених средстава је редизајнирана како би се олакшало сналажење и сада су наведене болести где спортиста мора да буде обазрив јер могу да у лечењу користе забрањене супстанце.
• Нови Светски антидопинг кодекс дефинише супстанце злоупотребе као забрањене супстанце које су специфично означене као такве јер су предмет честе злоупотребе у друштву изван оквира спорта. Супстанце злоупотребе су: кокаин (cocaine), хероин (diamorphine), екстази/МДМСА (methylenedioxymethamphetamine) и ТХЦ (tetrahydrocannabinol).
• У групи С3. бета-2 агониста дозвољена је употреба вилантерола инхалаторним путем у максималној дози коју препоручује произвођач. Дозвољена примењена доза је 25 микрограма што одговара ефективној дози од 22 микрограма.

WADA је желела да нагласи да ће од 2021. године бити забрањени на такмичењу сви начини ињекционог давања кортикостероида. Ту спадају: интравенска, интрамускуларна, периартикуларна, интраартикуларна, перитендинозна, интратендинозна, епидурална, интратекална, интрабурзална, примена у лезију, интрадермална и субкутана примена. Пошто је за схватање нових правила потребно време, целу 2021. годину антидопинг агенције посветиће едукацији спортиста и медицинског стручног тима о овим правилима.

Download the PDF file .