Održana prva ovogodišnja antidoping edukacija za stipendiste MOS

Objavljeno: 10.6.2019

Danas su sportisti stipendisti MOS za 2019. godinu prisustvovali prvoj obaveznoj edukaciji koju organizuje Antidoping agencija Republike Srbije a koja je održana u hotelu „Hilton”. Više od 330 sportista slušalo je predavanja o aktulenostima iz sveta borbe protiv dopinga, zajedno sa prisutnim ministrom sporta Vanjom Udovičićem. Ove godine sportistima je održano predavanje o tome na koje je sve načine ADAS pomagao sportistima, u situacijama kada su oni imali problem sa pozitivnim rezultatima a pomoć je bila legalna i legitimna. Od svog osnivanja ADAS se na internacionalnom nivou bori za jednaka prava srpskih sportista sa ostalima sportistima na svetu.

U sklopu toga, predavanju je prisustvovala i naša atletičarka Biljana Topić, kojoj je simbolično dodeljena replika medalje sa Svetskog prvenstva u Berlinu 2009. godine, kada je ona bila četrvrta a treće mesto je zauzela Anja Pjatnik, ruska atletičarka za koju je kasnije otkriveno da je bila godinama dopingovana. Iako je njena suspenzija od strane arbitražnog suda u Lozani čak i ljudima iz WADA nejasna, ta suspenzija nije obuhvatila takmičenje u Berlinu iako joj je medalja sa tog takmičenja oduzeta zbog dopinga, što bi Biljanu Topić dovelo na treće mesto i zasluženu bronzu. Pošto su pokušaji ADAS, Biljane Topić i Atletskog saveza Srbije ostali bez uspeha da se medalja vrati, simbolično je repliku iste dobila od predstavnika ADAS – dr Nenada Dikića.

Ostala predavanja održala je dr Milica Vukašinović Vesić na temu aktuelnosti iz antidoping borbe u Srbiji i osnovnim pojmovima koji se tiču procedure doping kontrole od uzimanja uzoraka do menadžmenta rezultata. Dr Marija Anđelković je sportistima odgovorila na 10 najčešće postavljenih pitanja iz oblasti dozvoljenih lekova i suplemenata.

Svi sportisti koji nisu prisustvovali, moći će uz validno opravdanje za odsustvo, da steknu uslov za polaganje elektronske edukacije.

We cannot display this gallery” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]