Процедура допинг контроле спортиста

 

Уколико сте одабрани за тестирање, допинг контролор ће Вас на крају меча или тренинга замолити да потпишете да сте примили обавештење. Запамтите да одбијање тестирања подлеже казни као да сте допинг позитивни.
Када примите обавештење дужни сте да што пре дођете у станицу за допинг контролу. За то време ћете бити у пратњи допинг контролора или пратиоца (ескорта).
Када будете спремни да дате узорак, од понуђених две или више стерилних посуда затворених у пластичну кесицу одабраћете једну. Уверите се да посуда није претходно отварана или оштећена.
Контролор који је истог пола као и Ви мора да Вас непосредно надгледа док дајете узорак. Уколико нисте у могућности да дате адекватну количину узорка приликом првог покушаја, ваш узорак ће бити сигурно затворен док не будете били спремни да поново покушате.
Када будете успели да дате довољну количину урина, контролор ће Вас замолити да одаберете између два или више затворених китова за допинг контролу означених бројем (кит садржи две бочице – А и Б). Проверите број са кита (кутије) и бочица. Морају бити исти!

Узорак сипајте у бочицу А (минимално 60 ml) и бочицу Б (минимално 30 ml). Потом чврсто затворите бочице и проверите да ли су добро затворене. Не заборавите да сте једини који рукује својим узорком.

Након затварања, тражиће Вам да бочице ставите у пластичне кесице и вратите их у картонску кутију. Преосталу количину урина из пластичне посуде допинг контролори ће искористити да би измерили специфичну густину урина. Уколико се покаже да узорак није погодан за анализу, морате да дате нови узорак.

На формулару наведите све лекове и суплементе које сте узимали 7 дана пре допинг контроле. Уколико имате одобрено изузеће ради терапеутске употребе (ТУЕ) затражите од допинг контролора да то нотира у формулар.

Пажљиво проверите све податке са формулара за допинг контролу и уверите се да су тачни и прецизни. Уколико имате било какве примедбе или недоумице везане за процедуру, упишите их у формулар. Након потписивања добићете своју копију формулара.

 
 

Допинг контролори

 

АДАС од оснивања међу својим допинг контролорима има докторе медицинских наука и стручњаке из различитих медицинских области. За допинг контролора према Статуту Антидопинг агенције Републике Србије, може бити именовано само лице са одговарајућим медицинским образовањем. Именовани допинг контролори образују Одбор за допинг контролу Антидопинг агенције.

Актуелан списак допинг контролора за прикупљање yзорака урина и крви:

Марко Векић
Јелена Веселиновић
Јована Вујић
Синиша Вујић
Милица Вукашиновић Весић
Бранка Гаковић
Владимир Дедовић
Софија Димитријевић
Милица Драмићанин
Светлана Драмићанин
Стефана Ђорђевић
Јелена Ђукановић
Огњен Ђурђевић
Павле Ђурђевић
Бранислав Илијашевић
Горана Јанаћковић
Мирна Јовановић
Константин Коцев
Сара Крстић Матовић
Огњен Крчмар
Софија Кулић
Милош Лаловић
Мартин Макаји
Татјана Малић
Емилија Маринковић
Милош Матовић
Лана Мацура
Стефан Мијаиловић
Горица Миловановић
Марија Миловановић
Михаило Милошевић
Стефан Нешовић
Јелена Ожеговић
Татјана Папић
Весна Продановић
Александра Пуцар
Ненад Радивојевић
Предраг Радић
Предраг Радифковић
Срђан Радојевић
Слободан Рашић
Марија Ристић
Наташа Росић
Зорана Станковић
Игор Стошић
Ненад Танасковић
Ђорђе Ћурчић
Кристина Царић
Радомир Чабаркапа
Душан Шапоњски