Obaveštajna kriminalistička inicijativa usmerena na doping supstance

Objavljeno: 5.10.2016

interpol
 
 
(Interpol) Lion, Francuska – Inicijativa pokrenuta od strane Interpola ima za cilј da pomogne zemlјama članicama u razumevanju i borbi protiv trgovine doping sredstvima kroz cilјane kriminološke analize.
 
Podržan od strane Svetske antidoping agencije i Fakulteta kriminalističkih nauka Univerziteta u Lozani (UNIL), projekat Energia će se fokusirati na supstance koje se koriste sa isklјučivim cilјem pobolјšanja fizičke kondicije i sportskih performansi. Ovo uklјučuje anaboličke steroide, hormone rasta, peptide i eritropoetin (EPO).
 
Interpol i WADA – koja finansira inicijativu – sarađivali su na borbi protiv dopinga u sportu od 2009. UNIL će podržati projekat kroz svoju ekspertizu u oblastima sajber kriminala i forenzičke analize, naročito u svojim metodama hemijskog i fizičkog profilisanja.
 
“Projekat Energia je klјučna komponenta u globalnoj borbi protiv dopinga. Udruživanjem snaga, WADA i Interpol u većoj su mogućnosti da razmenjuju obaveštajne podatke o metodama trgovine i onima koji proizvode i distribuiraju opasne materije sportistima koji traže prednost”, rekao je Olivije Nigli, generalni direktor WADA.
 
“Dobijanjem takvih obaveštajnih podataka, u većoj smo mogućnosti da podržimo napore da se prekine snabdevanje dopingom na samom izvoru, pre nego što on uspe da dođe u ruke sportista. Uz bihejvioralna istraživanja koja se obavlјaju na Univerzitetu u Lozani, uvereni smo da će projekat značajno doprineti zaštiti čistog sporta”, dodao je Nigli.
 
 
www.interpol.int/News-and-media/News/2016/N2016-125