Svi učesnici seminara su se složili da je dobro da Anidoping agencija Republike Srbije i najveći uvoznik suplementa organizuju seminar. Složili su se da u fitnesu i bodibildingu treba da ima više nauke i medicine zasnovane na dokazima. Na opasku predavača da treneri i instruktori ne prate dovoljno parametara u fitnesu i bodibildingu, 64% prisutnih je reklo da prati neke od navedenih parametara (krvni pritisak, srčanu frekvencu, telesnu masu, procenat masti, snagu i fleksibilnost).

Ono što je iznenađujuće je da je 22% prisutnih spremno da prihvati neželjene efekte dopinga, pre svega anabolika, zbog postizanja rezultata. To u manjoj meri podseća na čuveno istraživanje Britanske asocijacije sportskih nauka kada je više od 50% sportista reklo da bi koristilo doping sredstva ako bi osvojili olimpijsku medalju, iako bi zbog toga umrli.

Pominjanje slučaja Dvejna Čembersa i Sebastijana Koa, odnosno mišljenja engleskih zvaničnika da sportista koji je jednom bio dopingovan ne treba da učestvuje na Olimpijskim igrama, ukazalo ja na konsenzus učesnika i stručnjaka ADAS, jer 83% njih misli da dopingovani sportista ima pravo da učestvuje na svim takmičenjima nakon što odsluži kaznu.

U drugom predavanju učesnici prvog Pansport i ADAS seminara su interaktivnim glasanjem odgovorili da se po njihovom mišljenu efedrin i klenbuterol koriste u 92% slučajeva u Srbiji. Više od polivine (64%) znaju da efedrin spade u stimulanse, a klenbuterol u beta 2 agoniste (88%).

Njih 67% misli da efedrin ima značajan uspeh u smanjenju telesne težine, ali samo 22% zna da efedrin može da dovede do smrti. S druge strane veći broj učesnika (75%) seminara misli da je klenbuterol popularniji u skidanju telesne mase.\r\nU drugom delu seminara gospodin Geza Kurai je objasnio sve poteškoće koje ima uvoznik sportskih suplementa u Srbiji. Jednogalsno je zaključeno da treba osnovati posebnu asocijaciju uvoznika sportskih suplementa sa ciljem da se izbore za bolji regulativu za uvoz sportskih suplemenata.

Na kraju seminara, Marko Dimitrijević, doping pozitivni sportista u bodibildingu čija kazna ističe u maju 2012, je ispričao svoj pogled na korišćenje suplementa, uz naglasak da pravilnu ishranu i trening ne može ništa da zameni i da kod uzimanja suplementa treba biti krajnje oprezan. Diskutovan je problem uzimanja doping supstanci u bodibildingu, pre svega anabolika i naglašeno je da je u pitanju veliki problem, jer se vrhunski rezultati teško mogu postići bez njih, ali da je neophodno sve pokušati da i bodibilding uđe u familiju olimpijskih sportova koji se aktivno bori protiv dopinga.\r\nSledeći seminar je zakazan za 26 maj 2012.

Beograd 22.4.2012.Pansport seminarFOTO/MILOS PERICBeograd 22.4.2012. Pansport seminar FOTO/MILOS PERICBeograd 22.4.2012. Pansport seminar FOTO/MILOS PERICBeograd 22.4.2012.Pansport seminarFOTO/MILOS PERIC


Најновије вести


Све вести >