Održana četvrta od planiranih devet edukacija u nizu za sportiste stipendiste MOS

Objavljeno: 23.5.2014

Antidoping agencija Republike Srbije već četvrtu godinu zaredom održava edukaciju naših najboljih sportista koji su stipendisti Ministarstva omladine i sporta Srbije. U prostorijama za edukaciju Udruženja za medicinu sporta Srbije, svakog petka u dva termina (10 h i 13 h) dolaze sportisti kako bi slušali predavanja o dopingu i sportskoj medicini.

Ove godine akcenat edukacije je na promenama koje Svetski antidoping kodeks donosi od 2015. godine i koje će značajno uticati ne samo na doping, već uopšte na sport. Pored antidoping borbe, ADAS kao i uvek veliku pažnju posvećuje edukaciji o značaju poznavanja sportske medicine koje može samo pozitivno uticati na poboljšanje sportskih performansi. Zato ove godine sportisti slušaju o tome šta je aerobna sposobnost, kolike treba da budu vrednosti srčane frekvence, osnovna pravila ishrane pre i posle treninga, kakva treba da im bude telesna kompozicija i šta sve utiče na oporavak. O svim pojmovima sportisti će moći detaljno da čitaju u knjizi “Sportska fiziologija” koju svi dobijaju na poklon zahvaljujući sponzorstvu jednog od najših najpoznatijih distributera suplemenata, firme „Aleksandar MN”. Posebno predavanje je posvećeno značaju „sport entourage” tj. stručnog tima koji okružuje sportistu i time snosi deo odgovornosti za sve što sportista radi, pa i u pogledu povreda antidoping pravila.

Još 5 predavanja čeka ADAS u narednom periodu i skoro više od stotinu sportista koji će unaprediti svoje znanje o sportu, sportskoj medicini i borbi protiv dopinga.