Usvojen novi Zakon o sportu

Objavljeno: 5.2.2016

Narodna Skupština Republike Srbije, usvojila je u toku jučerašnjeg zasedanja novi Zakon o sportu, uz najširi konsenzus.

U vesti koju je objavilo Ministarstvo omladine i sporta, navodi se da je Ministar Vanja Udovičić, govoreći o novinama koje Zakon o sportu donosi, istakao da je povećana odgovornost svih koji rade sa decom, da će zdravstveni pregledi za decu od šest do 14 godina biti besplatni, a visina članarine za maloletnike, prema njegovim rečima, ne može da bude veća od 10% prosečne zarade na nivou Republike Srbije.
Ministar je naglasio i da će novi zakon zaštititi mlade srpske sportiste jer propisuje da ugovori o posredovanju sa menadžerima mogu da se zaključe na najviše dve godine. Takođe, uvodi se i jedinstveni vizuelni identitet naše reprezentacije. Novi zakon otvara i mogućnost osnivanja Nacionalnog fonda za razvoj sporta od strane Republike.

Od sada ni jedna organizacija u oblasti sporta i to kako od Republike, tako i od pokrajine i lokala ne može da dobije više od 20% od ukupnog budžeta opredeljenog za sport. Želja je da se više funkcije u sportu i članstvo u organima ne tretiraju samo kao beneficije, a uvodi se i princip jedan čovek – jedna funkcija.