Rezultati kviza „Kontroverze dopinga 2016”

Objavljeno: 20.4.2016

Nakon deset dana 86 učesnika je odgovorilo na 5 pitanja koje smo vam postavili. Kao i uvek vreme je igralo značajanu ulogu, jer se za deset dana dosta stvari razjasnilo. Čini se da je svemu pomoglo i gostovanje dr Marije Anđelković u Jutarnjem programu RTS.

U odgovoru na prvo pitanje: Da li mislite da će Marija Šarapova biti kažnjena, jer je meldonijum uzela pre 1. janura 2016. kada je on zvanično dospeo na Listu zabranjenih supstanci? bio je skoro nerešen rezultat. Oko 40% ispitanika je mislilo da će biti kažnjena i nešto više da neće. Kako stvari stoje izgleda da su ovi drugi bili u pravu. Svetska antidoping agencija (WADA) je objavila saopštenje u kome pojašnjava ko će biti kažnjen.

1

Naime, prema tabeli koju smo napravili da bi vam saopštenje WADA bilo jasnije, očigledno je da neće svi sporisti koji su doping pozitivni odgovarati. Među njima se nalazi i Šarapova, jer je koristila meldonijum pre 1. januara 2016. Izgleda da su u pravu i oni koji su tvrdili da će učestvovati na Olimpijskim igrama u Riju, jer za sve ovo vreme nije skinuta sa Liste učesnika iz Rusije.

koncentracija meldoniuma u urinu vreme uzimanja uzorka urina od sportiste
pre 1. marta 2016 posle 1. marta 2016
ispod 1 μg/ml sportista je koristio meldonium pre 1. januara 2016 i treba ga osloboditi odgovornosti ne postoji dovoljno studija o izlučivanju medoniuma i proces suspenzije može da bude privremeno stopiran do okončanja istraživanja o vremenu izlučivanja meldoniuma
između 1 i 15 μg/mL ne postoji dovoljno studija o izlučivanju medoniuma i proces suspenzije može da bude privremeno stopiran do okončanja istraživanja o vremenu izlučivanja meldoniuma sportista je koristio meldonium posle 1. januara 2016 i sportista treba da bude suspendovan
iznad 15 μg/mL sportista je koristio meldonium posle 1. januara 2016 i sportista treba da bude suspendovan

Drugo pitanje je bilo mnogo složenije. Naime, nakon velikog broja doping pozitivnih slučajeva u ruskoj atletskoj reprezentaciji, Svetska atletska federacija suspendovala je Atletski savez Rusije, a WADA je suspendovala rusku antidoping laboratoriju i Antidoping agenciju Rusije. Međutim, situacija se promenila utoliko što dominira stav da samo sportisti koji su bili doping pozitivni treba da budu kažnjeni, ali ne i oni koji su se nisu dopingovali, tačnije trebaju im dve legalne pobede da bi se našli u Riju. Čak je i Arbitražni sud u Lozani ubrzao postupke da bi svi, koji ne budu kažnjeni, imali vremena da se priključe timu u Riju.

Ono što je izgledalo dosta dramatično u trenutku kada smo stavili kviz, sada je jasnije. Međutim, odgovori pokazuju da je našim ispitanicima bilo jasnije nego svetskim zvaničnicima da nije fer da cela ruska reprezentacija bude kažnjena zbog prekršaja nekolicine.

2

Treće pitanje je nekako bilo logično nakon afere u koji su engleski novinari otkrili nelicenciranog doktora koji je dopingovao 150 engleskih sportista. Intezitet vesti koji je pratio događaje u Engleskoj nije odgovarao ni približno onome koji je bio vezan za ruske atletičare. WADA nije napravila nezavisnu komisiju, engleska nacionalna antidoping agencija nije suspendovana, antidoping laboratorija normalno radi, a nikome nije palo na pamet da bilo koji deo engleske reprezentacije suspenduje sa Olimpijskih igara u Riju. Tako da nažalost, opet, ispadaju u pravu oni koji smatraju da u svetskom sportu postoje dvostruki standardi. Valjda smo mi navikli na to, jer smo svedoci, da ma šta uradio Novak ne dobija ista priznanja i ne biva prepoznat na način kao Rodžer Federer, a često igra sam protiv protivnika i celog stadiona.

3

Nama iz Antdoping agencije Republike Srbije je pitanje vezano za američke košarkaše uvek simpatično, jer predstavlja uvreženo mišljenje da se oni ne testiraju na isti način kao i ostali sportisti. Činjenice su sasvim drugačije, jer kada kod igraju internacionalno imaju isti tretman kao i bilo ko drugi, u čemu smo i sami svedoci, jer su ih i naši doping kontrolori testirali veliki broj puta. Činjenica da NBA nije potpisnik Svetskog antidoping Kodeksa govori samo o tome da su pravila po kojima se američki košarkaši testiraju donekle razlikuju od pravila Svetske antidoping agencije, ali opet je činjenica da se svaki NBA igrač prema kolektivnom ugovoru (bargaining agreement) testira 4 puta tokom NBA sezone.

4

Konačno, peto pitanje je nastavak prethodnog i predstavlja mišljenje da se američki sportisti najviše dopinguju. Međunarodne statistike to ne potvrđuju, a opet je činjenica da je američka nacionalna antidoping agencija procesuiralia i kaznila najveće zvezde, može se reći ikone američkog i svetskog sporta, kao što su Lens Armstrong ili Merion Džons.

5

Možda umesto zaključka možemo reći da je naša publika edukovana po pitanju dopinga, da ima osećaj za pravdu, ali da izvesni tabui još uvek postoje. Bez obzira na sve odgovori naših ispitanika odgovaraju načinu na koji se kontroverze dopinga u 2016 raspetljavaju, što ni mnogi vrli poznavaoci nisu mogli da pretpostave pre desetak dana.

Dr Nenad Dikić
Predsednik Odbora za doping kontrolu Antidoping agencije Republike Srbije