VELIKO PRIZNANJE ZA SRBIJU U OBLASTI BORBE PROTIV DOPINGA U SPORTU I SPORTSKE MEDICINE

Objavljeno: 29.11.2021

Izvršni odbor Svetske antidoping agencije je na redovnoj godišnjoj sednici izabrao našu prof. dr Milicu Vukašinović Vesić, direktorku Antidoping agencije Srbije za člana Stalnog komiteta za zdravlje, medicinu i istraživanja. Stalni komitet Svetske antidoping agencije, broji samo 12 članova izabranih iz celog sveta, koji predstavljaju sam vrh sportske medicine u svetu i jedno je od najuglednijih u najprestižnijih tela Svetske antidoping agencije.

Prof. dr Vukašinović Vesić je eminetni stručnjak naše zemlje koja je do sada bila predstavnik Srbije u međunarodnim sportskim federacijama kao Sekretar medicinske komisije Evropske plivačke federacije i član Pravne i etičke komisije Svetske rvačke federacije, gde je svojim angažovanjem i radom prepoznata višestruko na međunarodnom nivou. Pored toga, u mandatu prof. dr Milice Vukašinović Vesić Srbija je kroz rad Antidoping agencije Srbije dobila status zemlje koja služi kao primer drugima u borbi protiv dopinga u sportu. Ipak, ono što prof. dr Vukašinović Vesić uvek ističe je da je cilj rada Antidoping agencije to da danas sportisti Srbije u Antidoping agenciji Srbije imaju podršku da se u kontinuitetu edukuju, sačuvaju svoje zdravlje i postižu vrhunske rezultate na pošten način, bez korišćenja bilo kakvih nedozvoljenih supstanci.

Odabir predstavnika Srbije u ovo izuzetno značajno telo Svetske antidoping agencije predstavlja veliko zasluženo priznanje kako za prof. dr Vukašinović Vesić, tako i za Ministarstvo omladine i sporta i Antidoping agenciju Srbije, koji su sistemski i u sinergiji sa svim nadležnim organima u Republici Srbiju učinili da danas Srbija bude jedan od lidera u svetu na polju borbe protiv dopinga u sportu.