ОДРЖАНА ЕДУКАЦИЈА О КОРИШЋЕЊУ ДОПИНГА У РЕКРЕАТИВНОЈ ПОПУЛАЦИЈИ ПРЕДСТАВНИЦИМА СПОРТСКИХ САВЕЗА СРБИЈЕ, ТЕРЕТАНА И ФИТНЕС ЦЕНТАРА

Објављено: 1.12.2023

У Палати Србије одржана је данас едукација о коришћењу допинга у рекреативној популацији представнцима спортских савеза Србије, теретана и фитнес центара. Едукацију је водила проф. др Милица Вукашиновић Весић, директорка Антидопинг агенције Републике Србије, у присуству министра спорта у Влади Републике Србије, господина Зорана Гајића и генералног секретара Савеза за фитнес и рекреацију Србије, Драгана Томашевића, а на основу студије која је по први пут спроведена на нашим просторима. Студију је спровела Антидопинг агенција Републике Србије у сарадњи са Савезом за фитнес и рекреацију Србије, а уз подршку Министарства спорта са циљем дефинисања препорука и превенције у области борбе против допинга међу спортистистима рекреативцима.

Истраживање, које је спроведено у 30 теретана и фитнес центара на територији Београда, а у коме је учествовало 631 рекративних спортиста, показало је да је коришћење допинга у рекреативној популацији заступљено у великој мери. О томе говори податак да чак 37% рекреативних спортиста познаје некога ко користи допинг, а њих 28% некога ко је имао штетне последице услед коришћења допинг средстава. Резултати студије показују да се као допинг средства највише користе анаболици чија примена може да доведе до озбиљних штетних последица по здравље, са могућим смртним исходом. Поред тога, коришћење допинг средстава може да изазове зависност, повећа агресију и доведе до психотичних промена код оних који их користе. Посебно забрињава што је најугроженија популација младих особа од 18 до 35 година старости.

“Улога Антидопинг агенције Републике Србије није само едукација о штетним ефектима коришћења допинг средстава и спровођење допинг контрола наших професионалних спортиста, већ имамо и важан задатак едукације власника фитнес центара, тренера и рекреативаца. Ово истраживање представља научну потврду проблема са којим се суочавамо и јасан знак о потреби за кампању ”Твоје тело – твој избор, реци НЕ! допингу” којом бисмо едуковали становништво, а пре свега младе људе о штетности коју имају допинг средства. Како бисмо спровели ову студију није био потребан само научни потенцијал који Антидопинг агенција Републике Србије несумњиво поседује, већ и изузетна подршка коју нам је пружило Министарство спорта и министа господин Зорану Гајићу. Захвалност дугујемо и генералном секретару Савеза за фитнес и рекреацију Србије, господину Драгану Томашевићу који нам је омогућио спровођење овог истраживања, као и власницима фитнес клубова у којима смо спроводили истраживање и наравно, свим учесницима истраживања без чијих искрених одговора не бисмо добили јасну слику о забрињавајућим бројкама када је реч о коришћењу допинг средстава” – изјавила је проф. др Милица Вукашиновић Весић, директорка Антидопинг агенције Републике Србије.

Министар Гајић је изјавио да је забринут због чињенице да постоји овако озбиљан проблем као што је допинг међу рекреативном популацијом, али да је задовољан јер постоји јасна стратегија којом ћемо се као друштво борити против овако негативне појаве. Министар је нагласио неопходност бављења спортом и истакао да је од освајања најважнијих такмичења и најсјајнијих медаља важније здравље једне нације, нарочито младих. Министарство спорта је фокусирано на физичко васпитање и физичко образовање као начин рада са децом који подразумева да осим унапређења знања, развијања њихових вештина и талената, мора да се нађе модел за усвајање здравих животних навика. Деца морају у најранијем узрасту да усвоје свесно понашање и правилан однос према свему што утиче на њихово здравље, правилан раст и развој. “Сигуран сам да ће кампања “Твоје тело Твој избор. Реци НЕ допингу” бити кључ у подизању свести о изборима које правимо када је реч о постизању спортских резултата, у рекреативном бављењу спортом, баш као и у професионалном спорту” закључио је Гајић.

Генерални секретар Савеза за фитнес и рекреацију Србије, Драган Томашевић је изразио задовољство дугогодишњом успешном сарадњом са Антидопинг агенцијом Републике Србије и истекао да је ово истраживање увод у један велики пројекат. “Студија нам је дала врло важне бројеве који морају да нас све позову на акцију и борбу против допинга у рекреативној популациј. Верујем да ће кампања “Твоје тело Твој избор. Реци НЕ допингу” имати позитиван ефекат и променити поглед на коришћење допинг средстава међу рекреативним спортистима, пре свега младим људима” изјавио је Томашевић.