Održana edukacija OKS i ADAS „U susret Olimpijskim igrama 2024, najčešća pitanja u vezi antidopinga, ishrane i suplementacije sportista“

Objavljeno: 20.5.2024

Danas je na Medicinskom fakultetu u Beogradu održana edukacija na temu „U susret Olimpijskim igrama 2024, najčešća pitanja u vezi antidopinga, ishrane i suplementacije sportista“, u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije i Antidoping agencije Republike Srbije.

Prof. dr Dragan Radovanović, predsednik Zdravstvene komisije OKS

Na početku, prisutne je pozdravio predsednik Zdravstvene komisije OKS, prof. dr Dragan Radovanović, koji je tom prilikom istakao važnost antidoping edukacije članova medicinskih timova, trenera, ali i samih sportista.

„Edukacija je jedan od najvažnijih aspekata borbe protiv dopinga. Postoje mnoga pravila, počevši od prijavljivanja mesta boravka, preko prijave uzimanja određenih lekova koji ne smeju da se uzmu bez prijave Antidoping agenciji, do načina uzimanja suplemenata koji takođe mogu da budu izvor doping sredstava, a da to sportista i ne zna. Dakle, postoje mnoge zamke u koje sportisti mogu da upadnu i da naprave neki doping prekršaj. Mi smo zato na ovo savetovanje pozvali i same sportiste i medicinske timove, ali i trenere, kako bi bili upoznati sa svim regulativama, pravilima i procedurama. Ako su sportisti dobro informisani koji su štetni efekti u prvom redu doping sredstava za njihovo zdravlje, sigurno da ih neće upotrebiti. Drugo, ako su obavešteni o tačnom odvijanju svake antidoping procedure ili procedure na Olimpijskim igrama vezane za doping pravila, sigurno da ih neće prekršiti. Naravno, mnogi sportisti su sada na takmičenjima, pa nisu u mogućnosti da prisustvuju ovom seminaru u nekom većem broju, ali ćemo naći način da im sve ove informacije blagovremeno prosledimo. Medicinski timovi će sigurno napraviti edukaciju svojih sportista pred same Olimpijske igre na osnovu onoga što su čuli danas ovde kod nas “, rekao je prof. dr Dragan Radovanović.

Prof. dr Milica Vukašinović-Vesić, direktorka Antidoping agencije Republike Srbije

Predavači na edukaciji su bili direktorka Antidoping agencije Republike Srbije, prof. dr Milica Vukašinović-Vesić; mr ph Gorica Milovanović; mr ph Jelena Rašić-Ožegović; nutricionista Monika Varga i prof. dr Brižita Đorđević.

Direktorka Antidoping agencije Republike Srbije, prof. dr Milica Vukašinović-Vesić, održala je predavanje na temu povrede antidoping pravila i antidopinga na Olimpijskim igrama, i tom prilikom je naglasila: „Jako je važno da mi naše lekare i medicinske timove u nacionalnim granskim sportskim savezima edukujemo pre svega na temu štetnosti zabranjenih doping supstanci, a onda i svih drugih pravila koje za sobom povlači borba protiv dopinga u sportu. Važno je da naši sportisti, ali i naši lekari, čuju šta je to sve što je zabranjeno, kako da zaštite na neki način svoje sportiste od tzv. nenamernog dopinga i kako da predupredimo sve neželjene situacije koje mogu da se dese našim sportistima. Mi smo ovde da pričamo i o tome kakva će pravila biti na Olimpijskim igrama u Parizu i šta naši sportisti, timovi i lekarski timovi moraju da poštuju i koja su to pravila koja oni moraju da isprate tokom Olimpijskih igara“.

Mr Ph Gorica Milovanović

Mr Ph Jelena Rašić-Ožegović

Monika Varga, nutricionista

Prof. dr Brižita Đorđević

Mr ph Gorica Milovanović je govorila o listi zabranjenih supstanci i rizicima upotrebe suplemenata, dok je mr ph Jelena Rašić-Ožegović objasnila Izuzeće za terapeutsku upotrebu. Nutricionista Monika Varga održala je predavanje o praktičnoj ishrani sportista, a prof. dr Brižita Đorđević je govorila o suplementima u sportu.

Edukaciji „U susret Olimpijskim igrama 2024, najčešća pitanja u vezi antidopinga, ishrane i suplementacije sportista“, u organizaciji OKS i ADAS, prisustvovali su članovi medicinskih timova nacionalnih granskih sportskih saveza koji imaju kvalifikovane sportiste i timove i sportiste koji su još uvek u procesu kvalifikovanja za Olimpijske igre Pariz 2024.

oks.org.rs/odrzana-edukacija-oks-i-adas-na-temu-u-susret-oli…