Borba protiv dopinga u američkom fudbalu u Srbiji

Objavljeno: 19.4.2008

19. 4. 2008. godine u amfiteatru DIF-a održan je seminar na temu „Borba protiv dopinga u američkom fudbalu u Srbiji“. Seminar je podržan sa tri strane, a to su Antidoping agencija Republike Srbije, Savez američkog fudbala Srbije i Novo nordisk pharma d.o.o. Uvodno predavanje je održao prof. dr Svetozar Damjanović, prof. interne medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu i direktor instituta za endokrinologiju Kliničkog Centra Srbije, a tema njegovog predavanja je bila „Opasnosti zloupotrebe anaboličkih steroida u svrhu dopinga”.

Druga dva predavanja sa temama: ”Najčešće korišćena doping sredstva i neželjeni efekti” i ”Osnovni podaci o sprovođenju doping kontrola” održale su dr Valentina Štulić i dr Jelena Suzić, stalni članovi Antidoping agencije Republike Srbije.

Tom prilikom je pružena mogućnost prisutnima, predstavnicima klubova da saznaju osnovne stvari o najčešće korišćenim doping sredstvima i još jednom se upoznaju sa zabranjenim sredstvima na takmičenju i van njega, proceduri doping kontrole kao i u postupku prijave izuzeća radi primene u terapijske svrhe, dužnostima klubova i sportista vezano za sistem obrazaca o lokaciji treniranja.

Na seminaru su prisustvovali treneri, lekari klubova, kao i sportski radnici Saveza američkog fudbala Srbije, koji su u toku diskusije pokazali zainteresovanost za sve aspekte dopinga, kao i za svoje obaveze i prava.

Kraj seminara bio je u znaku otvaranja Central European Football League u Beogradu, i svi učesnici su pozvani na utakmicu Vukovi Beograd vs. Zagreb Thunder.