ADAS je učestvovao na godišnjem sastanku Svetske antidoping agencije u Lozani

Objavljeno: 15.4.2010

Ovogodišnji WADA simpozijum je kao glavnu temu za razmišljanje prezentovao „inteligentno testiranje“ tj. planiranje doping kontrola na osnovu prethodnog istraživanja, iskustva i saradnje sa sportskim radnicima jer je to jedini način da se sportistima pokaze kako se antidoping borba aktivno razvija. S ciljem da predstavnici WADA shvate koji su glavni problemi u funkcionisanju ADO, učesnici su podeljeni u manje radne grupe kako bi mogli da razmene svoja iskustva vezana za testiranje, terapeutsko izuzeće i obrasce o lokaciji.

Tema koja je dominirala u okviru prvog dana sastanka je saradnja antidoping agencija i internacionalnih federacija. Svi su se složili da problem u komunikaciji po pitanju Registrovanih test grupa i terapeutskog izuzeća postoji sa obe strane i da je jedini način da se on reši – poštovanje Koda i standarda u kome je naglašeno da je obostrana saradnja obavezna. Budućnost razvijanja antidoping agencija je svakako u sveobuhvatnom korišćenju ADAMS baze podataka koja bi jednog dana trebala da olakša posao i administraciju u celini, čak i sam postupak doping kontrole.

Predstavnici WADA su takođe govorili o aktuelnostima vezanim za biološki pasoš i razmatrali koji su to delovi Internacionalnog standarda za testiranje najmanje jasni a neophodni su u svakodnevnom radu ADO.

Naša agencija je predstavljena kroz komunikaciju sa svim dosadašnjim partnerima i potencijalno novim, razvijajući ideju oživljavanja CEADO u skorijoj budućnosti.