Obaveštenje o riziku od kontaminacije mesa doping supstancom – klenbuterol

Objavljeno: 26.9.2017

Dragi sportisti i članovi stručnog tima,

Nakon skorašnjeg slučaja našeg sportiste koji je posle takmičenja u Kini dobio rezultat o doping pozitivnom nalazu urina na klenbuterol usled kontaminacije mesa, želimo da vas upoznamo sa određenim činjenicama koje vam mogu biti od značaja.

Klenbuterol i Lista zabranjenih doping sredstava

Klenbuterol (Clenbuterol) јe zabranjena supstanca koјu sportisti koriste za povećanje mišićne mase i smanjenje telesnih masti kako bi poboljšali sportske sposobnosti. Na Listi zabranjenih doping sredstava Svetske antidoping agenciјe (WADA), klenbuterol se svrstava u kategoriјu S1. anabolički agensi, jer utiče na rast mišića. Klenbuterol nije registrovan kao lek u Srbiji i ne može se legalno kupiti. Sportisti treba da budu na oprezu kada se leče u inostranstvu jer se klenbuterol i dalje u nekim zemljama prepisuje kao lek beta-2 agonist koji prouzrokuje bronhodilataciјu.

Klenbuterol i kontaminaciјa mesa

Postoje brojni izveštaji o (zlo)upotrebi klenbuterola za podsticanje rasta stoke, uključujući јagnjetinu, živinu i svinje. Takva upotreba јe nezakonita u Evropi i Americi ali nažalost i dalje postoji. U skladu sa broјnim priјavljenim slučaјevima na svetskom nivou, nezakonita primena klenbuterola kod životinja u ishrani, može rezultirati doping pozitivnim slučajem. WADA јe 2011. godine izdala specifično upozorenje o ovom problemu u Kini i Meksiku. FIFA se 2011. godine suočila sa ovim problemom kada je više od 100 fudbalera na svetskom kupu U17 u Meksiku bilo doping pozitivno na klenbuterol usled kontaminacije mesa. Sporadični slučajevi sportista koji su klenbuterol uneli putem mesa postojali su i u prethodnim godinama i nastavljaju se. Antidoping organizacije nemaјu kontrolu nad prehrambenim i/ili poljoprivrednim praksama u rizičnim zemljama i samim tim ovo je i dalje aktuelan problem za sportiste.

Klenbuterol i rizik po sportiste koji putuju izvan Srbije

Antidoping agencija Republike Srbije (ADAS) želi da pomogne sportistima i stručnom timu sportiste da shvate potenciјalne rizike. ADAS do današnjeg dana nije prijavljen slučaj doping pozitivnog sportiste usled konzumiranja kontaminiranog mesa proizvedenog u Srbiji. ADAS ovim putem poziva sportiste da budu maksimalno obazrivi ako јedu meso dok putuјu u inostranstvo, pogotovo u Kinu i Meksiko, i da budu svesni rizika od kontaminaciјe.

Da bi smanjili rizik od nenamernog unošenja klenbuterola kroz kontaminirano meso:

  • Izaberite hranu od proverenog (renomiranog) proizvođača hrane
  • Izbegavaјte da u inostranstvu jedete јetru (džigericu) ili proizvode od јetre
  • Izbegavaјte da јedete neobične ili egzotične proizvode od mesa.

Klenbuterol i doping pozitivan rezultat

Uprkos kontinuiranom unapređenju analitičkih metoda u detekciji zabranjenih supstanci, komplikovano јe utvrditi da li јe klenbuterol namerno korišćen kao doping ili nenamerno preko kontaminiranog mesa. I za ovu supstancu kao i za sve druge važi striktna odgovornost kkoja podrazumeva da je sportista uvek odgovoran za sve što unese u svoj organizam. Klenbuterol prema zabranjenoj listi spade u supstance koje nemaju prag za detekciju već se bilo koja količina u urinu smatra doping pozitivnim rezultatom. U procesu vođenja rezultata nakon pozitivnog uzorka sportiste značajno pomaže koncentracija klebuterola u urinu koja je niska kod kontaminacije mesa.

Ovim dopisom želimo da skrenemo pažnju na rizik koji postoji iako je jasno da ne postoji sigurna zaštita da se ovakvi slučajevi ne ponove.

Za sve dodatne informacije stojimo na raspolaganju.

S poštovanjem

Dr Marija Anđelković
Koordinator za W/A i TUE
mobile – 0637345226
email – test.grupa@adas.org.rs

Reference

  • Thevis M, Geyer L, Geyer H, Guddat S, Dvorak J, Butch A, Sterk SS, Schänzer W. Adverse analytical findings with clenbuterol among U-17 soccer players attributed to food contamination issues. Drug Test Anal. 2013 May;5(5):372-6.
  • WADA statement on Clenbuterol, Jun 15, 2011 www.wada-ama.org/en/media/news/2011-06/wada-statement-on-cle…
  • WADA statement on Clenbuterol, “Athletes must show caution due to contaminated meat.” Novembar 23, 2011.