Predstavljeno istraživanje o korišćenju dopinga u rekreativnoj populaciji i najavljena kampanja: „TVOJE TELO, TVOJ IZBOR – RECI NE! DOPINGU“

Objavljeno: 20.11.2023

Проф. др Милица Вукашиновић Весић, директорка Антидопинг агенције Републике Србије, у присуству министра спорта у Влади Републике Србије, Зорана Гајића и председника Савеза за рекреацију и фитнес Србије, Небојше Стојаноског, представила је истраживање о коришћењу допинга у рекреативној популацији и најавила кампању „Твоје тело, твој избор – реци НЕ! допингу”.

Истраживање је спровела Антидопинг агенција Републике Србије у сарадњи са Савезом за рекреацију и фитнес Србије, а уз подршку Министарства спорта. По први пут је једна оваква студија урађена на нашим просторима, са циљем дефинисања препорука и превенције у области борбе против допинга међу спортистима рекреативцима.

Истраживање, које је спроведено у 30 теретана и фитнес центара на територији Београда, а у коме је учествовало 631 рекреативних спортиста, показало је да је коришћење допинга у рекреативној популацији заступљено у великој мери. О томе говори податак да чак 37 посто рекреативних спортиста познаје некога ко користи допинг, а њих 28 одсто некога ко је имао штетне последице услед коришћења допинг средстава. Резултати студије показују да се као допинг средства највише користе анаболици чија примена може да доведе до озбиљних штетних последица по здравље, са могућим смртним исходом. Поред тога, коришћење допинг средстава може да изазове зависност, повећа агресију и доведе до психотичних промена код оних који их користе. Посебно забрињава што је најугроженија популација младих особа од 18 до 35 година старости.

“Хвала Министарству за спорт што континуирано ради на унапређењу сваког сегмента спорта у Србији и Савезу за рекреацију и фитнес који је помогао у спровођењу истраживања. Верујем да ће Антидопинг агенција данашњим представљањем овог истраживања скренути пажњу јавности, а кампањом “Твоје тело, твој избор – реци НЕ! допинг” допринети развоју здравих стилова живота и смањењу коришћења допинг средстава од стране спортиста рекреативаца у Србији” – изјавила је проф. др Милица Вукашиновић Весић, директорка Антидопинг агенције Републике Србије.

Министар Гајић је изјавио да је задовољан чињеницом да сада постоји озбиљан план борбе против овако негативне појаве као што је допинг међу рекреативном популацијом, иако је дуго година тај проблем присутан и врло распрострањен. Министар је нагласио да је сада најважније да се уз Министарство спорта укључе и друга министарства задужена за здравље и едукацију становништва. Оно на шта треба да ставимо акценат јесте рад са младима, нарочито децом школског узраста која морају да у раном периоду раста и развоја усвоје праве вредности и освесте важност здравих навика без обзира да ли ће се у животу бавити професионално спортом или бити спортски рекреативци.

Председник Савеза за фитнес и рекреацију, Небојша Стојаноски је изразио понос што је Савез, поред Министарства за спорт и Антидопинг агенције Републике Србије, учествовао у истраживању које је заправо научна студија о околностима и негативним појавама у рекреативном спорту. Студија нам је дала врло важне бројеве који морају да нас све активирају у борби против допинга у рекреативној популацији. Верујем да ће кампања “Твоје тело Твој избор. Реци НЕ допингу” имати позитиван ефекат у борби за здравље читаве нације.