Obrazovanje kao sredstvo čistog sporta: Savetodavna grupa za obrazovanje se sastaje u Beču

Objavljeno: 22.11.2023

Savetodavna grupa za edukaciju Grupe za praćenje Antidoping konvencije sastala se u Beču (Austrija), 21-22. novembra.

Sastanku je prisustvovala i Gorica Milovanović, koordinator za edukaciju u Antidoping agenciji Republike Srbije.

Obrazovanje je ključno za osnaživanje sportista da se pridržavaju antidoping pravila i da se pridržavaju čistog sporta. Stručnjaci su podelili iskustva i najbolje prakse o tome kako osmisliti antidoping edukativne programe i učiniti ih dostupnim sportistima na svim nivoima. Glas sportista, međusobno priznavanje obrazovnih programa i obuka prosvetnih radnika bili su među temama o kojima se razgovaralo.

Sankcionisani sportista je izneo svoje viđenje antidoping edukacije i kako bi se ono moglo poboljšati. Učesnici su takođe razgovarali o reviziji Svetskog antidoping kodeksa i Međunarodnog standarda za obrazovanje, kao i o budućnosti antidoping obrazovanja, uključujući digitalno učenje i sportsko onlajn okruženje.

Sastanak, čiji je domaćin bila NADA Austrija (austrijska antidoping organizacija), okupio je više od 50 stručnjaka za obrazovanje i borbu protiv dopinga iz 30 država članica Konvencije, posmatrače iz Japana, Kazahstana, SAD, Zimbabvea i međunarodnih sportskih federacija, kao i kao i Svetska antidoping agencija (WADA).

Rad Savetodavne grupe za obrazovanje dopunjuje rad Savetodavnih grupa za usklađenost, pravna pitanja i nauku, od kojih se svaka bavi posebnim odredbama Antidoping konvencije.