Srbija mentor nacionalnim antidoping organizacijama Severne Makedonije i Crne Gore

Objavljeno: 20.1.2024

Begrad, 19.1.2024 – Direktorka Antidoping agencije Republike Srbije (ADAS) prof. dr Milica Vukašinovic Vesić je, kao član delegacije Svetske andtidoping agencije (WADA), učestvovala na sastancima koje je WADA organizovala u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori sa potpredsednicima Vlada ovih dveju zemalja.

Antidoping agencija Republike Srbije je mentor nacionalnim antidoping organizacijama Severne Makedonije i Crne Gore. Ovaj važan posao je Svetska antidoping agencija poverila Srbiji preko Centralno-evopske antidoping organizacije (CEADO), čiji je ADAS član.

Sastancima su ispred WADA prisustvovali Sebastien Gillot, direktor WADA Evropa, Rafal Piechota, direktor kancelarije predsednika WADA, Michal Rynkowski, predstavnik Saveta Evrope, Michael Cepich, predsednik CEADO i prof. dr Milica Vukašinović Vesić direktorka ADAS. Delegaciju Republike Severne Makedonije u Skoplju je predvodila gospođa Slavica Grkovska, potpredsednica Vlade Republike Severne Makedonije. U Podgorici, ispred Republike Crne Gore, na sastanku su učestvovali potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar sporta gospodin Dragoslav Šćekić sa saradnicima.

Gospodin Sebastien Gillot se, na sastanku u Skoplju, zahvalio ADAS na tome što je, zajedno sa članovima Antidoping komisije Republike Severne Makedonije, izradila predlog Zakona o sprečavanju dopinga u sportu, koji će u narednom periodu, preko Vlade biti dostavljen parlamentu Severne Makedonije na usvajanje. Na oba sastanka gospodin Gillot je istakao veoma važnu ulogu ADAS-a u mentorskom radu za razvoj borbe protiv dopinga u sportu. Pored toga je naglasio da ADAS, kao jedna od najrazvijenijih antidoping agencija može ponuditi drugim državama svoja iskustva u borbi protiv dopinga i ekspertsku pomoć.

„Saradnja sa Svetskom antidoping agencjiom otvara vrata za povećanu podršku i resurse u implementaciji i unapređenju antidoping programa. Učestvujući u ovakvim delegacijama, Antidoping agencija Republike Srbije potvrđuje svoju posvećenost izgradnji čistog i fer sportskog okruženja i aktivno doprinosi globalnoj borbi protiv dopinga u sportu, izjavila je direktorka Antidoping agencije Republike Srbije prof.dr Milica Vukašinović Vesić.