Srbija mentor nacionalnim antidoping organizacijama Severne Makedonije i Crne Gore

Objavljeno: 20.1.2024

Беград, 19.1.2024 – Директорка Антидопинг агенције Републике Србије (АДАС) проф. др Милица Вукашиновиц Весић је, као члан делегације Светске андтидопинг агенције (WADA), учествовала на састанцима које је WADA организовала у Северној Македонији и Црној Гори са потпредседницима Влада ових двеју земаља.

Антидопинг агенција Републике Србије је ментор националним антидопинг организацијама Северне Македоније и Црне Горе. Овај важан посао је Светска антидопинг агенција поверила Србији преко Централно-евопске антидопинг организације (ЦЕАДО), чији је АДАС члан.

Састанцима су испред WADA присуствовали Себастиен Гиллот, директор WADA Европа, Рафал Пиецхота, директор канцеларије председника WADA, Мицхал Рyнкоwски, представник Савета Европе, Мицхаел Цепицх, председник ЦЕАДО и проф. др Милица Вукашиновић Весић директорка АДАС. Делегацију Републике Северне Македоније у Скопљу је предводила госпођа Славица Грковска, потпредседница Владе Републике Северне Македоније. У Подгорици, испред Републике Црне Горе, на састанку су учествовали потпредседник Владе Црне Горе и министар спорта господин Драгослав Шћекић са сарадницима.

Господин Себастиен Гиллот се, на састанку у Скопљу, захвалио АДАС на томе што је, заједно са члановима Антидопинг комисије Републике Северне Македоније, израдила предлог Закона о спречавању допинга у спорту, који ће у наредном периоду, преко Владе бити достављен парламенту Северне Македоније на усвајање. На оба састанка господин Гиллот је истакао веома важну улогу АДАС-а у менторском раду за развој борбе против допинга у спорту. Поред тога је нагласио да АДАС, као једна од најразвијенијих антидопинг агенција може понудити другим државама своја искуства у борби против допинга и експертску помоћ.

„Сарадња са Светском антидопинг агенцјиом отвара врата за повећану подршку и ресурсе у имплементацији и унапређењу антидопинг програма. Учествујући у оваквим делегацијама, Антидопинг агенција Републике Србије потврђује своју посвећеност изградњи чистог и фер спортског окружења и активно доприноси глобалној борби против допинга у спорту, изјавила је директорка Антидопинг агенције Републике Србије проф.др Милица Вукашиновић Весић.