edukatori1

Антидопинг агенција Републике Србије (АДАС) започела је 25. фебруара 2016. године програм вршњачке едукације о борби против допинга. Иницијатор пројекта је др Снежана Рајачић из Медицинске школе „Надежда Петровић” у Земуну. Ученици ове школе којима др Рајачић предаје неколико стручних предмета, у неколико наврата су добровољно проучавали штетност допинга као тему изборних предавања и тиме показали интересовање за ову област. Пошто је др Рајачић дугогодишњи сарадник АДАС, дошла је на идеју да покренемо вршњачку едукацију. Вођени тиме, 25. фебруара је одржан први састанак са 18 девојчица и дечака, који су показали жељу да учествују у овом програму. Идеја је да они као средњошколци спроводе едукацију о штетности допинга међу својим вршњацима. Са ученицима су одржани састанци и предавања, пре него што су оспособЉени да постану млади едукатори. Ученици су оформили свој став о теми коју предају, стекли довољно података за предавања и дискусију и научили актуелне информације од значаја за вршњаке којима се обраћају. На крају едукације, оформљена је група од 11 одабраних ученика који су постали едукатори на основу показаног знања и интересовања. Доказано је да се у оваквим вршњачким групама информације лакше преносе.

edukatori2

Пошто су едукатор и учесници којима се предаје вршњаци који имају иста или слична интересовања, то значајно помаже едукатору да га учесници виде као некога ко се сусреће са сличним проблемима и који све то разуме. Чињеница да нема генерацијске баријере олакшава комуникацију и тиме је ефикасност едукације већа и значајнија. Ученици од АДАС добијају униформни материјал и презентацију коју морају да савладају пре предавања. Идеја је да ученике у потпуности и што је више могуће едукујемо како би они то знање могли да пренесу на своје вршњаке.

edukatori3

Овим пројектом АДАС креће у акцију антидопинг борбе у школама и међу млађом популацијом која је најподложнија лошем утицају. Допинг средства, поред нарушавања етике спорта и фер плеја, у великом броју случајева имају и озбиљне штетне последице по здравље оних који их употребљавају. Због тога сматрамо да је важно да средњошколци буду упознати са овом темом.

Пошто смо у Београду већ оформили групу од 11 младих едукатора, имамо план и жењу да то урадимо и у три медицинске школе у већим градовима Србије – Ниш, Кгагујевац и Нови Сад.

Од школа које желе да учествују у овом пројекту, очекује се пре свега логистичка подршка док ће све остало обезбедити АДАС. Потребно је да нам школа представи особу која ће бити задужена да сарађује са координаторима АДАС, да пронађе децу која су заинтересована за ову тему, и да омогући да се у школи одрже минимално два предавања како би се средњошколци обучили да постану млади едукатори.

edukatori4

За све додатне информације слободно се обратите координатору програма вршњачке едукације – др Марији Анђелковић путем телефона 0637345226 или имејлом на test.grupa@adas.org.rs


Млади едукатори:

Marija Ivanković
Марија Иванковић
Andjela Matejic
Анђела Матејић
Mila Korkut
Мила Коркут
Katarina Petrovic
Катарина Петровић
Stefan Pešić
Стефан Пешић
Mina Mijović
Мина Мијовић
Marija Milošević
Марија Милошевић
Lana Mladenović
Лана Младеновић
Melisa Vujić
Мелиса Вујић
Tijana Djordjevic
Тијана Ђорђевић
Aleksandra Drobnjak
Александра Дробњак

Повезане вести:


utorak januar 17th, 2017
Vršnjačka edukacija u Kruševcu

petak jun 24th, 2016
Sastanak sa mladim edukatorima

petak decembar 25th, 2015
Antidoping edukacija među učenicima

Галерија:

Vršnjačka edukacija u Kruševcu

Mila Korkut i Anđela Matejić su mladi predavači u okviru projekta vršnjačke edukacije koji je ADAS pokrenula prošle godine. Trenutno se nalaze na višednevnoj kontinuiranoj edukaciji u Kruševcu gde će održati predavanja u sedam srednjih i osnovnih škola, za preko 1000 đaka. O tome koliko su uspešne i koliko je zapažen njihov trud i želja da predaju deci, Televizija Kruševac je napravila i reportažu: www.rtk.rs/?p=83158

Članak na sajtu škole: osdositej.edu.rs/index.php?option=com_content&view=arti…

Program vršnjačke edukacije u Kriminalističko policijskoj akademiji

U četvrtak su mlade edukatorke iz projekta vršnjačke edukacije u prisustvu predstavnika ADAS održale predavanje studentima Kriminalističko policijske akademije. Doping i zloupotreba steroida bile su teme predavanja, uz aktivnu diskusiju studenata i budućih policajaca. Dogovoren je nastavak saradnje i buduća predavanja studentima ove akademije sa detaljnijim osvrtom na pravno kriminalistički aspekt dopinga i švercovanja steroida.

We cannot display this gallery” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Mladi edukatori predavali na Fudbalskoj akademiji

20161206_131451

U utorak 06. decembra su mladi edukatori na Sportskoj akademiji na starom DIF-u održali predavanje studentima ove visoke škole o osnovama borbe protiv dopinga. U prisustvu predstavnika ADAS, nakon predavanja se povela diskusija i budući treneri i menadžeri u sportu su imali puno aktuelnih pitanja o dopingu. Ovim predavanjem su edukatori iz projekta vršnjačke edukacije uspeli da drže predavanje i starijima od sebe, što je vredno pomena i pohvale.

20161206_131520

20161206_131757

Predstavljanje projekta vršnjačke antidoping edukacije u Sportskoj gimnaziji

U sredu 16. novembra u Sportskoj gimnaziji je pred više od 200 učenika ove srednje škole održano predstavljanje Projekta vršnjačke antidoping edukacije. Predstavljanju projekta prisustvovali su Ministar omladine i sporta gospodin Vanja Udovičić, direktor Sportske gimnazije, profesorka Snežana Rajačić iz srednje medicinske škole ”Nadežda Petrović”, kao i predstavnik Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ministar Vanja Udovičić je posebno pohvalio projekat kojim ADAS kreće u akciju antidoping borbe u školama i među mlađom populacijom koja je najpodložnija lošem uticaju. Doping sredstva, pored narušavanja etike sporta i fer pleja, u velikom broju slučajeva imaju i ozbiljne štetne posledice po zdravlje onih koji ih upotrebljavaju.

„Ovi mladi edukatori preuzimaju odgovornost kao vaši vršnjaci da vam prenesu znanje i iskustvo kako bismo zajedno bili još bolji. Lako ćemo dopreti do profesionalnih sportista, lako ćemo ukazati na negativne pojave u profesionalnom sportu – teško je objasniti šta je to negativno u rekreativnom sportu. Upravo zbog toga današnja edukacija ima za cilj da čujete i usvojite, ne putem interneta i raznih sajtova, već od vaših vršnjaka, šta je to negativno, a šta pozitivno i gde vi možete da pomognete.“ naglasio je Ministar Udovičić.

Nakon obraćanja Ministra učenicima Sportske gimnazije predavanje su održale 4 učenice mlade edukatorke iz Srednje medicinske škole ”Nadežda Petrović”.

Rezultat projekta vršnjačke edukacije za sada je impresivan: 11-oro mladih edukatora je za mesec i po dana edukovalo oko 1000 učenika tj. svaki mladi edukator je uspeo da prenese svoje znanje o borbi protiv dopinga na oko 100 drugara i dece. Predavanja su održana po osnovnim ali i srednjim školama i utisci su više nego zadovoljavajući. Grupe mladih edukatora takođe su oformljene u medicinskim školama u Kragujevcu i Nišu, i u narednom periodu će svi krenuti sa predavanjima.

We cannot display this gallery” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Sastanak sa mladim edukatorima

Završena je školska godina i u utorak je održan sastanak sa 11 mladih edukatora iz Beograda. Rezultat projekta vršnjačke edukacije je impresivan – 11. dece je za mesec i po dana edukovalo oko 1000 učenika tj. svaki mladi edukator je uspeo da prenese svoje znanje o borbi protiv dopinga na oko 100 drugara i dece. Predanjanja su održana po osnovnim ali i srednjim školama i utisci su više nego zadovoljavajući. Tema je izazvala veliko interesovanje u školama i edukatori su dobili puno poziva za nova predavanja.

Koliki je značaj ovakve edukacije upravo se može videti kroz ovih 1000 dece koja su odslušala predavanja jer treba da budemo svesni da bi u bilo kojoj drugoj varijanti edukacije ovakva masovnost bila dovedena u pitanje. ADAS želi da još jednom istakne da smo ponosni na ovaj projekat i da ćemo nastaviti sa njegovim sprovođenjem od septembra, uz zahvalnost svima koji su u njemu učestvovali.

Vršnjačka edukacija u Kragujevcu

Dr Aleksandar Stamenković, doping kontrlor ADAS i asistent na projektu vršnjačke edukacije je na poziv učenika Medicinske škole sa domom učenika „Sestre Ninković” – Kragujevac koji su tokom maja meseca 2016. godine slušali predavanja edukatora ADAS iz oblasti vršnjačke antidoping edukacije, kao i direktorke te škole, prisustvovao prvom predavanju koje su mladi antidoping edukatori održali svojim vršnjacima, takođe učenicima te škole.

Mladi edukatori: Milica Pavić, Anđela Ristivojević i Kristina Milovanović, učenice 3. godine medicinske škole, uspešno su održale predavanje učenicima 1., 2. i 3. godine ove škole, pedijatrijskog smera (predavanje je slušalo više od 50 učenika).

Pre, kao i po završetku predavanja, obavljen je razgovor sa mladim edukatorima, nadležnim nastavnikom gospođom Milankom Bulatović (prisutna sve vreme trajanja edukacije), kao i direktorkom škole, gospođom Slavicom Janković, koji su izrazili želju i spremnost da se saradnja njihove škole i ADAS nastavi i tokom naredne školske godine.

Uspešno završen II kongres o prevenciji dopinga u sportu

U subotu je završen Drugi kongres o prevenciji dopinga u sportu, kome je prisustvovalo oko 400 učesnika. Podjednako su bili prisutni i sportisti i ostali sportski radnici, lekari i farmaceuti.

Kongres je izazvao odlične reakcije, pogotovo dve radionice posvećene mentalnom treningu i sportskim povredama. Sportisti su imali prilike da dobiju praktične savete koje će moći da iskoriste u svakodnevnom treningu i na takmičenjima.

Sesija sa predavanjima je bila zapažena od strane kolega iz medicine jer je govorila o hrani kao „dopingu” tj. dozvoljenim sredstvima iz oblasti hrane i suplementacije.

Kongres je zatvorila sesija sa gostima iz antidoping agencija BiH, Slovenije i Hrvatske. Oni su imali vrlo zapažena predavanja o svojim iskustvima vezanim za doping pozitivne sportiste, za program ispitivanja suplemenata i za projekat vršnjačke edukacije.

Održano prvo predavanje u okviru programa vršnjačke edukacije

Danas je u srednjoj medicinskoj školi „Nadežda Petrović” održano predavanje na 5 školskih časova za ukupno oko 200 đaka iz svih razreda druge godine. Predavanja su po prvi put držali đaci u okviru projekta vršnjačke edukacije – njih jedanaestoro koliko je ADAS obučila na prvom nivou ovog projekta. Svim predavanjima je prisustvovala dr Marija Anđelković kao podrška mladim edukatorima na prvim predavanjima koje su oni odlično održali i uspeli da zainteresuju svoje vršnjake kojima je tema bila izuzetno zanimljiva. Štetnost steroida je najviše zanimala srednjoškolce koji su pažljivo slušali i postavljali pitanja.

Predavanja se planiraju i za naredni period, i to u drugim osnovnim i srednjim školama.

ADAS bi ovim putem još jednom htela da se zahvali dr Snežani Rajačić i školi „Nadežda Petrović” na podršci koju su nam pružili i učinili da se osećamo ponosno što našu poruku o štetnosti dopinga prenose i deca, čuvajući time zdravlje i ferplej. Baš kao što i sam slogan ADAS kaže: BUDI ZDRAV, IGRAJ POŠTENO!

Вршњачка едукација

ADAS pokrenuo program vršnjačke edukacije o borbi protiv dopinga

Antidoping agencija Republike Srbije danas (25. februara) započela je program vršnjačke edukacije o borbi protiv dopinga. Inicijator projekta je dr Snežana Rajačić iz Medicinske škole „Nadežda Petrović” u Zemunu, a ADAS je odmah prepoznao značaj i prihvatio saradnju. Učenici ove škole kojima dr Rajačić predaje nekoliko stručnih predmeta, više puta su dobrovoljno birali doping kao temu izbornih predavanja i time pokazali interesovanje za ovu oblast. Pošto je dr Rajačić dugogodišnji saradnik ADAS, došla je na ideju da pokrenemo vršnjačku edukaciju.

Vođeni time, danas je održan prvi sastanak sa 18 devojčica i dečaka koji su pokazali inicijativu da učestvuju u ovom programu. Ideja je da oni kao srednoškolci sprovode edukaciju o štetnosti dopinga među svojim vršnjacima. Pošto je ovo kontinuiran proces, sa učenicima će se održati serija predavanja kako bi oni mogli da postanu mladi edukatori. Potrebno je da steknu svoj stav o temi koju predaju, da poseduju dovoljno podataka za diskusiju i da nauče aktuelne informacije od značaja za one kojima se obraćaju.

Zato će na sledećem sastanku kandidati za mlade edukatore polagati test provere osnovnog znanja iz oblasti dopinga, kako bi se sprovela prva selekcija onih koji će postati predavači. Tokom marta i aprila, oformiće se grupa odabranih učenika koji će postati edukatori na osnovu pokazanog znanja i interesovanja.

Dokazano je da se u ovakvim vršnjačkim grupama informacije lakše prenose. Pošto su edukator i učesnici kojima se predaje vršnjaci koji imaju ista ili slična interesovanja, to značajno pomaže edukatoru da ga učesnici vide kao nekoga ko se susreće sa sličnim problemima i koja sve to razume. Činjenica da nema generacijske barijere olakšava komunikaciju i time je efikasnost edukacije veća i značajnija.

01 02

Antidoping edukacija među učenicima

doping-1

Prošle nedelje u Medicinskoj školi ”Nadežda Petrović” učenice druge godine napravile su zanimljiv pano o dopingu. Inspirisane posetom Sajmu sporta i štandu Antidoping agencije Republike Srbije, rešile su da svoje utiske i razmišljanje o dopingu prenesu na pano koji je sada istaknut u holu škole.

Ideju za ovakvu vrstu vršnjačke edukacije i veliku podršku pružila im je dr Snežana Rajačić, sa kojom ADAS sarađuje dugi niz godina i redovno organizuje predavanja, najčešće u fudbalu gde je dr Rajačić najaktivnija. U Medicinskoj školi dr Snežana predaje higijenu, zdravstveno vaspitanje i patologiju. U okviru sekcije preventivne medicine koju ona takođe organizuje, napravljen je pano o dopingu a za svaku pohvalu je da je u celu akciju uključen i školski psiholog.

doping-2

Učenici su prepoznali koliku opasnost nose doping sredstva pa su započeli rad na nekoliko prezentacija u vezi sa štetnošću anaboličkih steroida uz mentorstvo dr Snežane.
ADAS želi da pohvali i podrži ovakav vid edukacije i da istakne značaj prepoznavanja štetnosti dopinga među učenicima tj. srednjoškolcima.