edukatori1

Antidoping agencija Republike Srbije (ADAS) započela je 25. februara 2016. godine program vršnjačke edukacije o borbi protiv dopinga. Inicijator projekta je dr Snežana Rajačić iz Medicinske škole „Nadežda Petrović” u Zemunu. Učenici ove škole kojima dr Rajačić predaje nekoliko stručnih predmeta, u nekoliko navrata su dobrovoljno proučavali štetnost dopinga kao temu izbornih predavanja i time pokazali interesovanje za ovu oblast. Pošto je dr Rajačić dugogodišnji saradnik ADAS, došla je na ideju da pokrenemo vršnjačku edukaciju. Vođeni time, 25. februara je održan prvi sastanak sa 18 devojčica i dečaka, koji su pokazali želju da učestvuju u ovom programu. Ideja je da oni kao srednjoškolci sprovode edukaciju o štetnosti dopinga među svojim vršnjacima. Sa učenicima su održani sastanci i predavanja, pre nego što su osposobLjeni da postanu mladi edukatori. Učenici su oformili svoj stav o temi koju predaju, stekli dovoljno podataka za predavanja i diskusiju i naučili aktuelne informacije od značaja za vršnjake kojima se obraćaju. Na kraju edukacije, oformljena je grupa od 11 odabranih učenika koji su postali edukatori na osnovu pokazanog znanja i interesovanja. Dokazano je da se u ovakvim vršnjačkim grupama informacije lakše prenose.

edukatori2

Pošto su edukator i učesnici kojima se predaje vršnjaci koji imaju ista ili slična interesovanja, to značajno pomaže edukatoru da ga učesnici vide kao nekoga ko se susreće sa sličnim problemima i koji sve to razume. Činjenica da nema generacijske barijere olakšava komunikaciju i time je efikasnost edukacije veća i značajnija. Učenici od ADAS dobijaju uniformni materijal i prezentaciju koju moraju da savladaju pre predavanja. Ideja je da učenike u potpunosti i što je više moguće edukujemo kako bi oni to znanje mogli da prenesu na svoje vršnjake.

edukatori3

Ovim projektom ADAS kreće u akciju antidoping borbe u školama i među mlađom populacijom koja je najpodložnija lošem uticaju. Doping sredstva, pored narušavanja etike sporta i fer pleja, u velikom broju slučajeva imaju i ozbiljne štetne posledice po zdravlje onih koji ih upotrebljavaju. Zbog toga smatramo da je važno da srednjoškolci budu upoznati sa ovom temom.

Pošto smo u Beogradu već oformili grupu od 11 mladih edukatora, imamo plan i ženju da to uradimo i u tri medicinske škole u većim gradovima Srbije – Niš, Kgagujevac i Novi Sad.

Od škola koje žele da učestvuju u ovom projektu, očekuje se pre svega logistička podrška dok će sve ostalo obezbediti ADAS. Potrebno je da nam škola predstavi osobu koja će biti zadužena da sarađuje sa koordinatorima ADAS, da pronađe decu koja su zainteresovana za ovu temu, i da omogući da se u školi održe minimalno dva predavanja kako bi se srednjoškolci obučili da postanu mladi edukatori.

edukatori4

Za sve dodatne informacije slobodno se obratite koordinatoru programa vršnjačke edukacije – dr Mariji Anđelković putem telefona 0637345226 ili imejlom na test.grupa@adas.org.rs


Mladi edukatori:

Marija Ivanković
Marija Ivanković
Andjela Matejic
Anđela Matejić
Mila Korkut
Mila Korkut
Katarina Petrovic
Katarina Petrović
Stefan Pešić
Stefan Pešić
Mina Mijović
Mina Mijović
Marija Milošević
Marija Milošević
Lana Mladenović
Lana Mladenović
Melisa Vujić
Melisa Vujić
Tijana Djordjevic
Tijana Đorđević
Aleksandra Drobnjak
Aleksandra Drobnjak

Povezane vesti:


utorak januar 17th, 2017
Vršnjačka edukacija u Kruševcu

petak jun 24th, 2016
Sastanak sa mladim edukatorima

petak decembar 25th, 2015
Antidoping edukacija među učenicima

Galerija:

Vršnjačka edukacija u Kruševcu

Mila Korkut i Anđela Matejić su mladi predavači u okviru projekta vršnjačke edukacije koji je ADAS pokrenula prošle godine. Trenutno se nalaze na višednevnoj kontinuiranoj edukaciji u Kruševcu gde će održati predavanja u sedam srednjih i osnovnih škola, za preko 1000 đaka. O tome koliko su uspešne i koliko je zapažen njihov trud i želja da predaju deci, Televizija Kruševac je napravila i reportažu: www.rtk.rs/?p=83158

Članak na sajtu škole: osdositej.edu.rs/index.php?option=com_content&view=arti…

Program vršnjačke edukacije u Kriminalističko policijskoj akademiji

U četvrtak su mlade edukatorke iz projekta vršnjačke edukacije u prisustvu predstavnika ADAS održale predavanje studentima Kriminalističko policijske akademije. Doping i zloupotreba steroida bile su teme predavanja, uz aktivnu diskusiju studenata i budućih policajaca. Dogovoren je nastavak saradnje i buduća predavanja studentima ove akademije sa detaljnijim osvrtom na pravno kriminalistički aspekt dopinga i švercovanja steroida.

” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Mladi edukatori predavali na Fudbalskoj akademiji

20161206_131451

U utorak 06. decembra su mladi edukatori na Sportskoj akademiji na starom DIF-u održali predavanje studentima ove visoke škole o osnovama borbe protiv dopinga. U prisustvu predstavnika ADAS, nakon predavanja se povela diskusija i budući treneri i menadžeri u sportu su imali puno aktuelnih pitanja o dopingu. Ovim predavanjem su edukatori iz projekta vršnjačke edukacije uspeli da drže predavanje i starijima od sebe, što je vredno pomena i pohvale.

20161206_131520

20161206_131757

Predstavljanje projekta vršnjačke antidoping edukacije u Sportskoj gimnaziji

U sredu 16. novembra u Sportskoj gimnaziji je pred više od 200 učenika ove srednje škole održano predstavljanje Projekta vršnjačke antidoping edukacije. Predstavljanju projekta prisustvovali su Ministar omladine i sporta gospodin Vanja Udovičić, direktor Sportske gimnazije, profesorka Snežana Rajačić iz srednje medicinske škole ”Nadežda Petrović”, kao i predstavnik Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ministar Vanja Udovičić je posebno pohvalio projekat kojim ADAS kreće u akciju antidoping borbe u školama i među mlađom populacijom koja je najpodložnija lošem uticaju. Doping sredstva, pored narušavanja etike sporta i fer pleja, u velikom broju slučajeva imaju i ozbiljne štetne posledice po zdravlje onih koji ih upotrebljavaju.

„Ovi mladi edukatori preuzimaju odgovornost kao vaši vršnjaci da vam prenesu znanje i iskustvo kako bismo zajedno bili još bolji. Lako ćemo dopreti do profesionalnih sportista, lako ćemo ukazati na negativne pojave u profesionalnom sportu – teško je objasniti šta je to negativno u rekreativnom sportu. Upravo zbog toga današnja edukacija ima za cilj da čujete i usvojite, ne putem interneta i raznih sajtova, već od vaših vršnjaka, šta je to negativno, a šta pozitivno i gde vi možete da pomognete.“ naglasio je Ministar Udovičić.

Nakon obraćanja Ministra učenicima Sportske gimnazije predavanje su održale 4 učenice mlade edukatorke iz Srednje medicinske škole ”Nadežda Petrović”.

Rezultat projekta vršnjačke edukacije za sada je impresivan: 11-oro mladih edukatora je za mesec i po dana edukovalo oko 1000 učenika tj. svaki mladi edukator je uspeo da prenese svoje znanje o borbi protiv dopinga na oko 100 drugara i dece. Predavanja su održana po osnovnim ali i srednjim školama i utisci su više nego zadovoljavajući. Grupe mladih edukatora takođe su oformljene u medicinskim školama u Kragujevcu i Nišu, i u narednom periodu će svi krenuti sa predavanjima.

” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Sastanak sa mladim edukatorima

Završena je školska godina i u utorak je održan sastanak sa 11 mladih edukatora iz Beograda. Rezultat projekta vršnjačke edukacije je impresivan – 11. dece je za mesec i po dana edukovalo oko 1000 učenika tj. svaki mladi edukator je uspeo da prenese svoje znanje o borbi protiv dopinga na oko 100 drugara i dece. Predanjanja su održana po osnovnim ali i srednjim školama i utisci su više nego zadovoljavajući. Tema je izazvala veliko interesovanje u školama i edukatori su dobili puno poziva za nova predavanja.

Koliki je značaj ovakve edukacije upravo se može videti kroz ovih 1000 dece koja su odslušala predavanja jer treba da budemo svesni da bi u bilo kojoj drugoj varijanti edukacije ovakva masovnost bila dovedena u pitanje. ADAS želi da još jednom istakne da smo ponosni na ovaj projekat i da ćemo nastaviti sa njegovim sprovođenjem od septembra, uz zahvalnost svima koji su u njemu učestvovali.

Vršnjačka edukacija u Kragujevcu

Dr Aleksandar Stamenković, doping kontrlor ADAS i asistent na projektu vršnjačke edukacije je na poziv učenika Medicinske škole sa domom učenika „Sestre Ninković” – Kragujevac koji su tokom maja meseca 2016. godine slušali predavanja edukatora ADAS iz oblasti vršnjačke antidoping edukacije, kao i direktorke te škole, prisustvovao prvom predavanju koje su mladi antidoping edukatori održali svojim vršnjacima, takođe učenicima te škole.

Mladi edukatori: Milica Pavić, Anđela Ristivojević i Kristina Milovanović, učenice 3. godine medicinske škole, uspešno su održale predavanje učenicima 1., 2. i 3. godine ove škole, pedijatrijskog smera (predavanje je slušalo više od 50 učenika).

Pre, kao i po završetku predavanja, obavljen je razgovor sa mladim edukatorima, nadležnim nastavnikom gospođom Milankom Bulatović (prisutna sve vreme trajanja edukacije), kao i direktorkom škole, gospođom Slavicom Janković, koji su izrazili želju i spremnost da se saradnja njihove škole i ADAS nastavi i tokom naredne školske godine.

Uspešno završen II kongres o prevenciji dopinga u sportu

U subotu je završen Drugi kongres o prevenciji dopinga u sportu, kome je prisustvovalo oko 400 učesnika. Podjednako su bili prisutni i sportisti i ostali sportski radnici, lekari i farmaceuti.

Kongres je izazvao odlične reakcije, pogotovo dve radionice posvećene mentalnom treningu i sportskim povredama. Sportisti su imali prilike da dobiju praktične savete koje će moći da iskoriste u svakodnevnom treningu i na takmičenjima.

Sesija sa predavanjima je bila zapažena od strane kolega iz medicine jer je govorila o hrani kao „dopingu” tj. dozvoljenim sredstvima iz oblasti hrane i suplementacije.

Kongres je zatvorila sesija sa gostima iz antidoping agencija BiH, Slovenije i Hrvatske. Oni su imali vrlo zapažena predavanja o svojim iskustvima vezanim za doping pozitivne sportiste, za program ispitivanja suplemenata i za projekat vršnjačke edukacije.

Održano prvo predavanje u okviru programa vršnjačke edukacije

Danas je u srednjoj medicinskoj školi „Nadežda Petrović” održano predavanje na 5 školskih časova za ukupno oko 200 đaka iz svih razreda druge godine. Predavanja su po prvi put držali đaci u okviru projekta vršnjačke edukacije – njih jedanaestoro koliko je ADAS obučila na prvom nivou ovog projekta. Svim predavanjima je prisustvovala dr Marija Anđelković kao podrška mladim edukatorima na prvim predavanjima koje su oni odlično održali i uspeli da zainteresuju svoje vršnjake kojima je tema bila izuzetno zanimljiva. Štetnost steroida je najviše zanimala srednjoškolce koji su pažljivo slušali i postavljali pitanja.

Predavanja se planiraju i za naredni period, i to u drugim osnovnim i srednjim školama.

ADAS bi ovim putem još jednom htela da se zahvali dr Snežani Rajačić i školi „Nadežda Petrović” na podršci koju su nam pružili i učinili da se osećamo ponosno što našu poruku o štetnosti dopinga prenose i deca, čuvajući time zdravlje i ferplej. Baš kao što i sam slogan ADAS kaže: BUDI ZDRAV, IGRAJ POŠTENO!

Vršnjačka edukacija

ADAS pokrenuo program vršnjačke edukacije o borbi protiv dopinga

Antidoping agencija Republike Srbije danas (25. februara) započela je program vršnjačke edukacije o borbi protiv dopinga. Inicijator projekta je dr Snežana Rajačić iz Medicinske škole „Nadežda Petrović” u Zemunu, a ADAS je odmah prepoznao značaj i prihvatio saradnju. Učenici ove škole kojima dr Rajačić predaje nekoliko stručnih predmeta, više puta su dobrovoljno birali doping kao temu izbornih predavanja i time pokazali interesovanje za ovu oblast. Pošto je dr Rajačić dugogodišnji saradnik ADAS, došla je na ideju da pokrenemo vršnjačku edukaciju.

Vođeni time, danas je održan prvi sastanak sa 18 devojčica i dečaka koji su pokazali inicijativu da učestvuju u ovom programu. Ideja je da oni kao srednoškolci sprovode edukaciju o štetnosti dopinga među svojim vršnjacima. Pošto je ovo kontinuiran proces, sa učenicima će se održati serija predavanja kako bi oni mogli da postanu mladi edukatori. Potrebno je da steknu svoj stav o temi koju predaju, da poseduju dovoljno podataka za diskusiju i da nauče aktuelne informacije od značaja za one kojima se obraćaju.

Zato će na sledećem sastanku kandidati za mlade edukatore polagati test provere osnovnog znanja iz oblasti dopinga, kako bi se sprovela prva selekcija onih koji će postati predavači. Tokom marta i aprila, oformiće se grupa odabranih učenika koji će postati edukatori na osnovu pokazanog znanja i interesovanja.

Dokazano je da se u ovakvim vršnjačkim grupama informacije lakše prenose. Pošto su edukator i učesnici kojima se predaje vršnjaci koji imaju ista ili slična interesovanja, to značajno pomaže edukatoru da ga učesnici vide kao nekoga ko se susreće sa sličnim problemima i koja sve to razume. Činjenica da nema generacijske barijere olakšava komunikaciju i time je efikasnost edukacije veća i značajnija.

01 02

Antidoping edukacija među učenicima

doping-1

Prošle nedelje u Medicinskoj školi ”Nadežda Petrović” učenice druge godine napravile su zanimljiv pano o dopingu. Inspirisane posetom Sajmu sporta i štandu Antidoping agencije Republike Srbije, rešile su da svoje utiske i razmišljanje o dopingu prenesu na pano koji je sada istaknut u holu škole.

Ideju za ovakvu vrstu vršnjačke edukacije i veliku podršku pružila im je dr Snežana Rajačić, sa kojom ADAS sarađuje dugi niz godina i redovno organizuje predavanja, najčešće u fudbalu gde je dr Rajačić najaktivnija. U Medicinskoj školi dr Snežana predaje higijenu, zdravstveno vaspitanje i patologiju. U okviru sekcije preventivne medicine koju ona takođe organizuje, napravljen je pano o dopingu a za svaku pohvalu je da je u celu akciju uključen i školski psiholog.

doping-2

Učenici su prepoznali koliku opasnost nose doping sredstva pa su započeli rad na nekoliko prezentacija u vezi sa štetnošću anaboličkih steroida uz mentorstvo dr Snežane.
ADAS želi da pohvali i podrži ovakav vid edukacije i da istakne značaj prepoznavanja štetnosti dopinga među učenicima tj. srednjoškolcima.