Psihologija dopinga – Zbog čega je bitka unapred izgubljena

Objavljeno: 15.9.2015
Patrik Stollarz/Bongarts — Getty Images

Patrik Stollarz/Bongarts — Getty Images

 
 

(The Science of Running) Borba u unapred izgubljenoj bici je fraza koja se koristi suviše često. Značenje ove fraze je prikazivanje očaja, ali i podsticanje promene pravca. Kada je reč o supstancama za povećanje performansi u sportu, ta klišeizirana fraza nažalost je primenjiva. Gubimo borbu koja treba da se dobije, ne samo zbog roditelja i trenera mladih sportista koji treba da budu u mogućnosti da gledaju u oči ovih sportista kako sanjaju o Olimpijskoj slavi i kažu im da je to moguće.

 

Tradicionalno se borimo u ratu protiv dopinga koristeći model zasnovan na testiranju u cilju ‘hvatanja’ sportista. U skorije vreme, upotreba istrage i doušnika dovode do otkrivanja varalica.

 

Međutim, ako su nas ljudi poput Lensa Armstronga ili Merion Džons išta naučili, to je da negativan doping test ne znači puno, osim da ste dovoljno pametni da ne napravite ozbiljnu grešku. U dokumentarcu koji je napravio BBC, u kom sam učestvovao, novinar je naručio EPO iz Kine i jednostavnim pretraživanjem na Internetu naučio kako da uzme dovoljnu količinu EPO i postigne ogromno poboljšanje performansi, izbegavajući pritom izazivanje bilo kakvih sumnji, iako je čak testiran jednim od najnovijih metoda – krvnim pasošem.

 

Razmislimo o ovome jedan minut. Novinar koji je rekreativni sportista pronašao je način da ostane čist protiv naše najsavremenije antidoping mere. Ne neko sa timovima lekara ili sportskim naučnikom iza sebe.

 

Čovek, jednostavno pretražujući Internet.

 
 

Psychology of Doping- Why we’re fighting a losing battle-