SAOPŠTENJE: DRŽAVA ŠTITI SPORTISTE OD DOPINGA KAO NEGATIVNE POJAVE U SPORTU

Objavljeno: 29.1.2015

Ministar Vanja Udovičić u poseti Antidoping agenciji

Beograd, 28. januar – Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić posetio je danas Antidoping agenciju gde se sastao s direktorkom dr Milicom Vukašinović Vesić i zaposlenima u toj instituciji. Poruka sa sastanka je da država, preko Antidoping agencije, kontinuiranim edukacijama štiti sportiste od grešaka koje mogu da dovedu do problema ili zastoja u njihovim sportskim karijerama.

Zakon o sprečavanju dopinga u sportu, pravilnici i procedure srpske Antidoping agencije u potpunosti su usklađeni s Svetskim antidoping kodeksom, što našim sportistima određuje jasne kriterijume za doping kontrole i poštovanje antidoping pravila.

Sportisti na obaveznim i redovnim antidoping edukacijama dobijaju sve informacije o aktuelnim propisima i pravilima, što im omogućava da izbegnu situacije u kojima zbog eventualne  neobaveštenosti, moraju da prekidaju takmičarski ciklus.

„Uspeli smo da stvorimo sistem u kojem sportisti kontinuirano dobijaju sve relevantne informacije. Naš cilj nije da ih uhvatimo u prekršaju, već da im blagovremeno stavimo do znanja šta je to što je zabranjeno. Na taj način težimo ka ostvarivanju najviših rezultata u sportu“, kazao je Udovičić.

„Novi Zakon o sprečavanju dopinga, i svi prateći dokumeti po kojima radimo, koncipirani su tako da brinu o sportistima, njihovom zdravlju i teže da ih zaštite od dopinga kao negativne pojave u sportu“, rekla je direktorka Antidoping agencije dr Milica Vukašinović Vesić.

Antidoping agencija Republike Srbije obavlja doping kontrole na međunarodnim i nacionalnim takmičenjima, kao i izvan takmičenja. Pored nacionalnih sportskih asocijacija, Antidoping agenciju Srbije su za sprovođenje doping kontrola u proteklom peridu agnažovale većina međunarodnih sportskih federacija.