Кинеска антидопинг агенција узвратила је на оптужбе УСАДА-е

Објављено: 28.6.2024

Надлежни органи за борбу против допинга у Кини одговорили су на оно што је описано као неосноване оптужбе иностраних медија, а посебно њихових колега из Сједињених Држава, за манипулисање чињеницама и подривање напора ове земље у борби против допинга.

Кинеска антидопинг агенција, позната као CHINADA, објавила је у четвртак саопштење против лажних изјава које је дала Антидопинг агенција Сједињених Држава (USADA) на саслушању у Конгресу у уторак.

Током саслушања, извршни директор USADA-е Травис Тигарт изнео је неосноване оптужбе против CHINADA и Светске антидопинг агенције (WADA), тврдећи да су умешани у „прикривање намерног случаја допинга” у који су била укључена 23 кинеска пливача почетком 2021. године. Свеобухватна истрага открила је да пливачи нису били криви због инцидента масовне контаминације.

„Ово је озбиљно нарушило репутацију CHINADA-e, WADA-е и глобалног антидопинг система. Дрска јурисдикција ‘дуге руке’ USADA-е је несумњиво манифестација отвореног хегемонизма и гордости”, наводи се у саопштењу CHINADA-e.

„Њихова намера да манипулишу случајем у политичке сврхе је исувише јасна, што је у супротности са принципима правичности, правде и интегритета за које тврде да их заступају.”

„USADA настоји да поткопа функционалан светски антидопинг поредак, на чијој је изградњи антидопинг заједница напорно радила, и уздрма, или чак поткопа глобални систем управљања антидопингом, који је подједнако намењен спортистима целог света како би преузели улогу глобалног лидера у борби против допинга. Снажно одбацујемо и противимо се оваквом потезу.”

Као одговор на инцидент из 2021. године, WADA је спровела сопствену истрагу о извештајима CHINADA-e и прегледала случај уз стриктну подршку спољних консултаната, пре него што је закључила да ниједан спортиста не треба да одговара за кршење допинга. Доказано је да су 23 укључена пливача нехотице орално унела забрањену супстанцу триметазидин, или ТМЗ, након што су јој ненамерно били изложени у хотелу, због чега су њихови тестови на такмичењу дали позитивне резултате за “екстремно ниску концентрацију” ове супстанце…

www.ecns.cn/m/news/sports/2024-06-28/detail-ihectfhk5568503….