Procedura doping kontrole konja

 

Vlasniku konja ili odgovornom licu se nakon završene trke uručuje pismeni poziv da dovede izabrano grlo u stanicu za doping kontrolu. Galoperi se rasedlavaju i odmah dovode u stanicu za doping kontrolu, a kasači u pratnji zaduženog lica mogu otići do štale gde im se skidaju sulke a zatim se dovode na kontrolu. Ukoliko se radi o pobedničkom grlu ono se dovodi odmah nakon završetka pobedničke ceremonije.

Stanica za doping kontrolu se sastoji od odgovarajuće štale i spoljašnjeg prostora koji služi da se konj prošeta, ohladi i primiri nakon trke. Neophodno je obezbediti kofu sa svežom vodom a po mogućnosti i crevo da se konj opere vodom, u cilju otklanjanja znoja i zalepljenog peska i prašine. Nakon izvesnog vremena konj se uvodi u štalu, gde ovlašćeni doping kontrolor pristupa uzimanju uzoraka urina ili krvi.

Odgovorno lice bira zatvorenu kutiju, koja se pred njim otvara, proverava njen sadržaj i upoređuje brojeve A i B uzorka sa brojem na kutiji. Svi brojevi moraju biti isti. Urin se prvo sipa u bocu A (minimalno 70 ml), a zatim u bocu B (minimalno 30 ml). Boce se zatim zatvaraju, pakuju u plastične kese a zatim u kartonsku kutiju. Krv se vadi odgovarajućom iglom u vakutajnere od 10 ml koji se zatim smeštaju u plastične boce za urin (3 vakutajnera u A bocu i 3 u B bocu), koje se zatvaraju i pakuju.

Doping kontrolor popunjava formular u kome navodi osnovne podatke koji se odnose na konja, vlasnika, naziv trke, kao i brojeve uzoraka. Jedan deo formulara ide u laboratoriju, drugi deo Antidoping agenciji Republike Srbije, a treći ovlašćenom licu. Svaki deo formulara potpisuje ovlašćeno lice i članovi doping komisije.

 
 

Doping kontrolori za konje

 

Milan Aničić
Mirna Jovanović
Marijana Kiricojević
Darko Marinković
Lazar Marković
Natalija Milčić-Matić
Nebojša Popović
Miloš Stanić