Један од програма континуиране едукације коју Антидопинг агенција Републике Србије спроводи је и овај захтев за мишљење о саставу суплемената, који је осмишљен са циљем да се помогне спортистима. Поступајући по вашој молби за мишљење о саставу суплемената, АДАС вам издаје извештај који се односи искључиво на евентуално присуство забрањених допинг супстанци у декларисаном саставу суплемента, према подацима који се могу наћи на интернет страницама.

Обзиром да суплемети често садрже супстанце које нису декларисане, ово мишљење не ослобађа одговорности спортисту за евентуалну повреду антидопинг правила, јер се односи само на декларисани састав наведених суплемената. Према неким истраживањима између 15-20 посто суплемената на тржишту су контаминирани забрањеним допинг супстанцама, тако да коришћење суплемената увек представља известан ризик за спортисту.

Спортиста мора да буде опрезан приликом коришћења суплемената који „повећавају мишићну масу” или се рекламирају као „топиоци масти”. Пошто ће спортиста увек бити одговоран за све што унесе у свој организам, чак и када су у питању забрањене супстанце које нису декларисане у саставу препарата, саветује се спортисти да не користи суплементе ако постоји било каква сумња у његов састав.

Мишљење о присуству забрањених допинг супстанци у декларисаном саставу суплемента пронађите на списку издатих мишљења о суплементима. Уколико мишљење о суплементу не постоји, попуните захтев за мишљење о суплементу.

Зашто се „Weight loss” суплементи сматрају високоризичним?

image2

  • Међу најпопуларнијим суплементима се налазе они који су „weight loss“ и „fat burning“
  • Они често у себи садрже супстанце, које поред тога што су забрањене у спорту, могу да доведу значајних нежељених ефеката и поремећаја здравља.
Примери суплемената за смањење телесне масе који у себи имају кардиотоксичне супстанце које могу здравствено да угрозе спортисту Нежељени кардиоваскуларни ефекти
Ефедрин хипертензија, аритмија, тахикардија, ангина пекторис, продужен QТ интервал, вентрикуларна фибрилација, инфаркт миокарда и изненадна срчана смрт
Синефрин (p-sinephrin)
Фенилефрин (m-sinephrin)
Bitter Orange (Citrus Aurantium)

Који је највећи проблем са којим се спортисти суочавају приликом конзумирања суплемената?

Највећи проблеми које имају спортисти у вези са коришћењем суплемената јесу: ПРЕВЕЛИКА И НЕРЕАЛНА ОЧЕКИВАЊА! Као такви представљају идеалне „жртве” за тржиште суплемената које обећава немогуће. Суплементи никада неће моћи да замене правилну исхрану и програмиран тренинг!

image3

Да ли постоје препоруке за коришћење суплемената у погледу њихове ефикасности и утицаја на спортску способност?

АДАС свим спортистима саветује да користе класификацију Аустралијског Института за спорт ais.gov.au/__data/assets/pdf_file/0004/698557/AIS-Sports-Sup…

МИШЉЕЊЕ О ПРИСУСТВУ ЗАБРАЊЕНИХ ДОПИНГ СУПСТАНЦИ У ДЕКЛАРИСАНОМ САСТАВУ СУПЛЕМЕНТА

Поштовани,
Да бисте добили мишљење неопходно је да попуните следећу пријаву са подацима који су тачни и потпуни, у противном нећете добити одговор.

* Име и презиме:

* Занимање:

* Спортски клуб:

* Спортски савез:

* Емаил адреса:

* Контакт телефон:

* Назив суплемента:

* Марка, бренд или дистрибутер суплемента:

* Линк ка интернет презентацији суплемента:

* Унесите текст са слике:
captcha

 

* сва означена поља су обавезна

(Мишљење ће бити издато само спортистима из Републике Србије)

С обзиром на то да суплементи често садрже супстанце које нису декларисане, ово мишљење не ослобађа спортисту одговорности за евентуалну повреду антидопинг правила, јер се односи само на декларисани састав наведених суплемената који се налазе/не налазе на Листи забрањених супстанци. Према неким истраживањима између 15 и 20 посто суплемената на тржишту су контаминирани забрањеним допинг супстанцама, тако да коришћење суплемената увек представља известан ризик за спортисту.

БИЋЕ ВАМ ОДГОВОРЕНО У РОКУ ОД ТРИ ДАНА.