OTKRIVENI STIMULANS „DMBA” U SUPLEMENTIMA OPASAN PO ZDRAVLJE I DOPING REZULTAT!

Objavljeno: 14.10.2014

Sintetski stimulans koji nikada nije ispitivan na ljudima, 1,3-dimethylbutylamine (DMBA), detektovan je u dijetetskim suplementima. DMBA je analog farmaceutskog stimulansa 1,3-dimethylamylamine poznatog i kao DMAA , methylhexanamine ili geranium extract, koji je nedavno zabranjen od strane FDA (US Food and Drug Administration). Otkriveni su dijetetski suplementi u čijem se sastavu nalazi supstanca kao što je AMP Citrate, za koju se smatra da je brend ime za DMBA. Suplementi koji sadrže DMBA su reklamirani kao preparati koji utiču na sportsku sposobnost, utiču na smanjenje telesne mase i poboljšanje moždane funkcije. DMBA nikada pre nije bio detektovan u suplementima niti ispitivan na ljudima, tako da su njegovi efekti, dejstva i neželjene reakcije totalno nepoznati.

Ovim putem upozoravamo da DMBA može da ima neželjena dejstva kao i drugi stimulansi i sportiste potencijalno dovede u opasnost od doping pozitivnog nalaza. U narednim danima se očekuje reakcija FDA i zabrana DMBA u dijetetskim suplementima, kao i rekacija WADA i uključenje DMBA na zabranjenu listu.

Neki suplementi u kojima je detektovan DMBA predstavljeni su u radu “A synthetic stimulant never tested in humans, 1,3-dimethylbutylamine (DMBA), is identified in multiple dietary supplements”, autora Pieter A. Cohen, objavljenom u Drug Testing and Analysis.