Tramadol (Trodon, Tramafort, Dolcet, Zaracet, Doreta…) zabranjen u biciklizmu prema medicinskim pravilima UCI

Objavljeno: 18.1.2019

Трамадол ће бити забрањен према УЦИ медицинским правилима од 1.марта 2019, саопштено је у званичном обавештењу председника УЦИ Давида Лапартиента.

Светска антидопинг агенција (WADA) је у свом мониторинг програму открила широку (зло)употребу ове супстанце у бициклизму. УЦИ је преузео одговорност да се избори са овим проблемом у циљу очувања здравља спортиста.

УЦИ забрана употребе трамадола – кључни елементи

Принципи

– Од 1. марта 2019 трамадол (Trodon, Tramafort, Dolcet, Zaracet, Doreta…) биће забрањен на такмичењу у свим дисциплинама бициклизма.
– Сваки бициклиста који учествује на трци националног или интернационалног ранга може да буде одабран за контролу крви у циљу тестирања на трамадол.
– Присуство трамадола у узорку крви сматраће се прекршајем.

Тестирање

‐ Тестирање може да се спроведе у периоду од 12 сати пре почетка такмичења/трке до краја такмичења/трке за коју се бициклиста пријавио да учествује
‐ Уколико није другачије назначено, бициклиста који је изабран за тестирање на трамадол биће обавештен (идентификован) на листи постављеној на крају трке и на улазу у допинг станицу.
– Анализа ће бити спроведене помоћу коришћења технике осушене мрље крви (Dried Blood Spot method) са специфичним китом за узорковање крви из прста бициклисте.
– ЦАДФ (Cycling Anti‐Doping Foundation) сарађује са УЦИ на овом медицинском програму и прикупљаће ове узорке крви заједно са регуларним антидопинг тестирањем.

Казне за бициклисту

‐ За први прекршај бициклиста ће бити кажњен са дисквалификацијом резултата на такмичењу где је тестиран и следственим последицама (повлачење медаља, поена и награде). Додатно, казна од 5000 ЦХФ биће изречена бициклисти ако он/она има уговор са тимом регистрованим код УЦИ. Уколико то није случај, казна ће бити 1000 ЦХФ.
– Други прекршај биће кажњен са дисквалификацијом резултата на такмичењу где је бициклиста тестиран и суспензијом од 5 месеци. У случају још једног прекршаја, суспензија ће бити 9 месеци.

Казне за тимове

‐ Ако двоје бициклиста под уговором у истом УЦИ регистрованом тиму начине прекршај у року од 12 месеци (у односу један на другог), казна ће бити 10.000 швајцарских франака за тим. За сваки наредни прекршај у оквиру истих 12 месеци, тим ће бити суспендован од стране УЦИ дисциплинцке комисије на период од 12 месеци.

Преузмите ворд документ са овим текстом: