Tramadol (Trodon, Tramafort, Dolcet, Zaracet, Doreta…) zabranjen u biciklizmu prema medicinskim pravilima UCI

Objavljeno: 18.1.2019

Tramadol će biti zabranjen prema UCI medicinskim pravilima od 1.marta 2019, saopšteno je u zvaničnom obaveštenju predsednika UCI Davida Lapartienta.

Svetska antidoping agencija (WADA) je u svom monitoring programu otkrila široku (zlo)upotrebu ove supstance u biciklizmu. UCI je preuzeo odgovornost da se izbori sa ovim problemom u cilju očuvanja zdravlja sportista.

UCI zabrana upotrebe tramadola – ključni elementi

Principi

– Od 1. marta 2019 tramadol (Trodon, Tramafort, Dolcet, Zaracet, Doreta…) biće zabranjen na takmičenju u svim disciplinama biciklizma.
– Svaki biciklista koji učestvuje na trci nacionalnog ili internacionalnog ranga može da bude odabran za kontrolu krvi u cilju testiranja na tramadol.
– Prisustvo tramadola u uzorku krvi smatraće se prekršajem.

Testiranje

‐ Testiranje može da se sprovede u periodu od 12 sati pre početka takmičenja/trke do kraja takmičenja/trke za koju se biciklista prijavio da učestvuje
‐ Ukoliko nije drugačije naznačeno, biciklista koji je izabran za testiranje na tramadol biće obavešten (identifikovan) na listi postavljenoj na kraju trke i na ulazu u doping stanicu.
– Analiza će biti sprovedene pomoću korišćenja tehnike osušene mrlje krvi (Dried Blood Spot method) sa specifičnim kitom za uzorkovanje krvi iz prsta bicikliste.
– CADF (Cycling Anti‐Doping Foundation) sarađuje sa UCI na ovom medicinskom programu i prikupljaće ove uzorke krvi zajedno sa regularnim antidoping testiranjem.

Kazne za biciklistu

‐ Za prvi prekršaj biciklista će biti kažnjen sa diskvalifikacijom rezultata na takmičenju gde je testiran i sledstvenim posledicama (povlačenje medalja, poena i nagrade). Dodatno, kazna od 5000 CHF biće izrečena biciklisti ako on/ona ima ugovor sa timom registrovanim kod UCI. Ukoliko to nije slučaj, kazna će biti 1000 CHF.
– Drugi prekršaj biće kažnjen sa diskvalifikacijom rezultata na takmičenju gde je biciklista testiran i suspenzijom od 5 meseci. U slučaju još jednog prekršaja, suspenzija će biti 9 meseci.

Kazne za timove

‐ Ako dvoje biciklista pod ugovorom u istom UCI registrovanom timu načine prekršaj u roku od 12 meseci (u odnosu jedan na drugog), kazna će biti 10.000 švajcarskih franaka za tim. Za svaki naredni prekršaj u okviru istih 12 meseci, tim će biti suspendovan od strane UCI disciplincke komisije na period od 12 meseci.

Preuzmite vord dokument sa ovim tekstom: