Hronologija događaja koji su prethodili suspenziji Ruske antidoping agencije

Objavljeno: 9.12.2019

Poslednja odluka Izvršnog odbora Svetske antidoping agencije (WADA), doneta 9.12.2019. godine, da jednoglasno isključi Rusiju sa Olimpijskih igara 2020., i Zimskih igara i Svetskog kupa 2022. godine, kao i da joj se ne dozvoli da organizuje ni jedno međunarodno takmičenje, posledica je niza dešavanja koja su hronološki počela još krajem 2014. godine:

Decembar 2014. – Nemački televizijski kanal ARD izveštava o korupciji i sistematskom dopingu širom Rusije. Izveštaji uključuju optužbe bivšeg službenika Ruske antidoping agencije Vitalija Stepanova i njegove supruge Julije, trkačice na 800 metara, koji je prethodno bila kažnjena zbog dopinga. Stepanovci žive u egzilu kao zaštićeni svedoci.

Novembar 2015. – Pozivajući se na izveštaj svog bivšeg predsednika Dika Paunda, WADA je proglasila Rusku antidoping agenciju nesaglasnu sa Svetskim antidoping kodeksom i zatvorila laboratoriju u Moskvi. IAAF je suspendovala Rusku atletsku federaciju, a zabrana važi i dan danas.

Maj 2016. – Njujork Tajms objavljuje svedočenje Grigorija Rodčenkova, bivšeg direktora antidoping laboratorije u Moskvi. Nezavisna istraga koju je vodio kanadski advokat Ričard Meklaren obeležila je stotine skrivenih slučajeva dopinga u više desetina sportova. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) započinje testiranje starih uzoraka sa Olimpijade 2008. i 2012., čime je na kraju retrogradno kaznio više od 100 sportista iz Rusije i drugih zemalja.

Avgust 2016. – Rusija se takmiči na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru u smanjenom sastavom. MOK se protivi da u potpunosti zabrani Rusiju, ali Međunarodni paraolimpijski komitet izbacuje Rusiju. Ruskom olimpijskom timu za dizanje tegova u potpunosti je zabranjeno dovođenje sporta u sport, a atletski tim se sastoji od samo jedne atletičarke, Darije Klišine koja je obezbedila nastup odlukom Arbitražnog suda u Lozani dva dana pre takmičenja. Ruski tim je četvrti na broju olimpijskih medalja.

Avgust 2017. – Skoro dve godine nakon zabrane, IAAF je dozvolio Rusiji da pošalje tim od 19 zvanično neutralnih sportista na svetsko prvenstvo u Londonu. Međutim, kada je Marija Lasitskene osvojila zlato u ženskom skoku u vis, ruska himna nije svirana.

Decembar 2017. – Suočen sa dokazima masovnog ruskog varanja na Zimskim olimpijskim igrama 2014. godine, MOK zabranjuje Rusiju na Zimskim olimpijskim igrama 2018. u Pjongčangu, ali omogućava da se 168 Rusa takmiče kao „Olimpijci iz Rusije“. Oni osvajaju zlato u ženskom klizanju i muškom hokeju.

Jun/juli 2018. – Rusija je domaćin Svetskog kupa u fudbalu. Pre turnira, FIFA proučava navodno dopingovanje u ruskom fudbalu, ali ne donosi nikakve sankcije.

Septembra 2018. – WADA ponovo uspostavlja Rusku antidoping agenciju uprkos protivljenja mnogih zapadnih sportista, uz uslov da Rusija preda podatke i uzorke iz moskovske laboratorije. Rusija propušta početni decembarski rok, ali konačno predaje dosijee u januaru 2019. godine.

Oktobar 2018. – Američki tužioci navode da su ruski vojni obaveštajci hakovali sportske organizacije, uključujući i Olimpijske igre 2018., jer su pokušali da prikažu sportiste iz drugih zemalja kao varalice.

Juni 2019. – Bivšem predsedniku IAAF-a Laminu Dijaku se sudi u Francuskoj zbog optužbi za korupciju, uključujući prikrivanje pozitivnih doping kontrola u zamenu za mito. Sumnja se da su ruski sportisti možda paltili čak 3,5 miliona dolara da bi se prikrilo njihovo dopingovanje.

Septembra 2019. – Četiri dana pre svetskih atletskog prvenstava u Dohi, WADA saopštava da da su laboratorijski podaci koje je Rusija predala osam meseci ranije lažirani. Rusiji je dato tri nedelje da da objašnjenje, a Ruski olimpijski komitet izražava zabrinutost da bi moglo da bude zabranjeno da učestvuje na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju.

Decembar 2019. – Jednoglasna odluka Svetske antidoping agencije da se Rusiju isključi sa Olimpijskih igara 2020., i Zimskih igara i Svetskog kupa 2022. godine, kao i da ne može da organizuje ni jedno međunarodno takmičenje.

Ruska nacionalna antidoping agencija (RUSADA) ima rok od 21. dan od prijema odluke WADA da uloži žalbu na istu, Međunarodnoj arbitraži za sport u Lozani, ili da prihvati istu. Po eventualnoj pravosnažnosti odluke, ista će postati obavezujuća za sve strane potpisnice Svetskog antidoping kodeksa.