Decenija kontinuirane antidoping edukacije u Rumi 2009-2019

Objavljeno: 16.12.2019

Pošto su ovakvi primeri u praksi retki, zaslužuju da im posvetimo malo više pažnje. Savate savez Srbije na čelu sa gospodinom Miodragom Rakićem, kao i opština Ruma kao domaćin, mogu da se ponose istrajnošću u poštovanju pravih vrednosti u sportu. Punih deset godina zaredom, počev od 2009. godine bez prestanka, organizuju antidoping edukaciju koja je najčešće bila u Rumi ali i na kampu u Karatašu, seminaru za trenere u Beogradu itd.

Predavanjima su tokom godina prisustvovali sportisti, treneri, predstavnici opštine Ruma, članovi klubova, članovi Savate saveza Srbije, internacionalni sportisti i članovi stručnog tima. Teme su bile o osnovama antidopinga, štetnom uticaju zabranjenih supstanci, biološkom pasošu sportiste, proceduri doping kontrole, značaju terapeutskog izuzeća itd.

Iako ne spada u rizične sportove, savate može da služi za primer svim drugim sportovima u pogledu prevencije zloupotrebe zabranjenih supstanci. Organizator i osoba koja je zaslužna za ovako dugu tradiciju edukacije je svakako gospodin Miodrag Rakić i njemu idu sve pohvale za poštovanje pravila i odgovornost prema svom poslu i obavezama.

ADAS će i narednih godina nastaviti ovu uspešnu saradnju.