Представници АДАС-а на конференцији Светске антидопинг агенције

Објављено: 14.3.2024

Представници АДАС-а присуствовали су редовној годишњој конференцији Светске антидопинг агенције.

Конференцији је присуствовало 1100 делегата из целог света.

На конференцији је још једном потврђена решеност свих учесника за јачање глобалног антидопинг система у сарадњи са заинтересованим странама широм света.

Такође је обележено 25 година од оснивања Светске антидопинг агенције која је настала као резултат јединственог партнерства између спорта и влада света. Занимљиво је да је то партнерство које је издржало тест времена и није познат ниједан други друштвено-политички сценарио где се то догодило.

Током конференције посебно се говорило о резултатима пројекта изградње капацитета обавештајног и истраживачког рада који је укључивао сарадњу између националних антидопинг организација (НАДО) и агенција за спровођење закона у 48 европских земаља, фокусираних на смањење распрострањености допинга у спорту и заштите здравља младих како спортиста тако и рекреативаца. Пројекат је реализовала Светска антидопинг агенција уз подршку Европске уније која обезбедила средства спровођење.

На конференцији су разматрани и сви остали значајни аспекти борбе против допинга у спорту као што су: тестирања, обрасци о локацији, трендови и аспекти крвног допинга, едукација спортиста, сарадња са другим међународним организацијама, имплементација Светског антидопинг Кодекса, сарадња између националних антидопинг организација и међународних спортских федерација, људска права у области борбе против допинга у спорту.