Edukacija o sportskim vrednostima na Svetskim školskim igrama mladih 2021.

Objavljeno: 15.9.2021

Едукација о спортским вредностима на Светским школским играма младих 2021.

Савез за школски спорт Србије у сарадњи са Антидопинг агенцијом Републике Србије (АДАС) организовао је едукацију током Светских школских игара младих одржаних у Београду од 11-19. септембра. У оквиру Fun&Skills зоне која је била постављена после такмичарског дела у амбијенту Калемегданске тврђаве, представници АДАС су са младим спортистима дискутовали о пет вредности у спорту које су као такве постављене кроз Еразмус пројекат у коме АДАС учествује.

Поштење, саосећајност, поштовање, фер плеј и одговорнос су школској деци представљени кроз видео сценарија из спорта, кроз познате спортисте, њихове животне прице и спортске успехе. Свака вредност је имала видео/филм на основу кога су млади спортисти морали да дају одређене одговоре о вредностима, како их они разумеју.

Заинтересованост спортиста је била велика јер су између осталог, они који су имали највећи број тачних одоговора, добијали наградне купоне. Одговори и размишљања спортиста су била занимљива и за представнике АДАС јер су помогла да се Еразмус пројекат “I value” чија је ово примарна идеја, развије на један интерактиван начин и искористе искуства са овог великог такмичења. Млади спортисти су препознавали спортске вредности које су им дате и већ имали формиран став око њих везано за живот и спорт.

Едукацији о спортским вредностима присуствовали у спортисти из скоро свих земаља учесница такмичења. Језичка баријера је била минимална јер су филмови били универзални са ситуацијама за које није било потребно текстуално објашњење. Спортисти су долазили и у пратњи тренера који су заједно са њима решавали тест о покушавали да им објасне значај вредности у спорту.