Između TUE i osvojenih medalja nema značajne povezanosti

Objavljeno: 8.6.2020

Medicinski direktor Svetske antidoping agencije, dr Alan Vernek, je ispred svoje institucije objavio naučni članak sa temom koja dugo godina intrigira sportsku javnost. Naziv rada je “Učestalost terapeutskog izuzeća na olimpijskim igrama i povezanost sa medaljama: analiza podataka od 2010 do 2018
(Prevalence of therapeutic use exemptions at the Olympic Games and association with medals: an analysis of data from 2010 to 2018).

Procenat sportista sa TUE (izuzećem za terapeutsku upotrebu) koji se takmiče u elitnom sportu i povezanost sa osvojenim medaljama bila je predmet spekulacije u nedostatku kvalitetne analize. U objavljenoj studiji korišćeni su podaci Međunarodnog olimpijskog komiteta i Svetske antidoping agencije kako bi se identifikovali sportisti koji se takmiče sa TUE tokom pet olimpijskih igara i da li postoji veza između TUE i osvajanja olimpijske medalje.

Analiziran je broj TUE za pojedinačne sportske događaje i bilo koja povezanost sa osvojenim medaljama među sportistim koji su se takmičili sa odobrenim TUE. Izračunat je faktor rizika za verovatnoću da sportista koji ima odobren TUE osvoji medalju u odnosu na onog koji nema. Podaci su analizirani i uzimajući zemlju u obzir.

Tokom olimpijskih igara od 2010 do 2018.godine bilo je 20139 pojedinačnih sportskih događaja (trke, borba, meč…) i 2062 osvojenih medalja. Sportisti su se takmičili sa odobrenim TUE u 0.9% (181/20139) sportskih događaja. Bilo je samo 21 od 2062 medalja osvojenih od strane sportista sa TUE.

Zaključak je da je broj sportista koji su takmičili sa odobrenim TUE manji od 1%. Rezultati istraživanja ukazuju na to da nema značajne povezanosti između odobrenog TUE i verovatnoće za osvajanje medalja. Timski lekari mogu da ohrabre sportiste da je TUE proces dobro regulisan i da nema nekontrolisane upotrebe TUE u elitnom sportu. Ne postoji nepravedna prednost sportista sa dijagnostikovanim medicinskim stanjima koji uzimaju zabranjene supstance.

Link ka radu: bjsm.bmj.com/content/early/2020/05/06/bjsports-2020-102028