Edukacija o sportskim vrednostima na Svetskim školskim igrama mladih 2021.

Objavljeno: 15.9.2021

Edukacija o sportskim vrednostima na Svetskim školskim igrama mladih 2021.

Savez za školski sport Srbije u saradnji sa Antidoping agencijom Republike Srbije (ADAS) organizovao je edukaciju tokom Svetskih školskih igara mladih održanih u Beogradu od 11-19. septembra. U okviru Fun&Skills zone koja je bila postavljena posle takmičarskog dela u ambijentu Kalemegdanske tvrđave, predstavnici ADAS su sa mladim sportistima diskutovali o pet vrednosti u sportu koje su kao takve postavljene kroz Erazmus projekat u kome ADAS učestvuje.

Poštenje, saosećajnost, poštovanje, fer plej i odgovornos su školskoj deci predstavljeni kroz video scenarija iz sporta, kroz poznate sportiste, njihove životne price i sportske uspehe. Svaka vrednost je imala video/film na osnovu koga su mladi sportisti morali da daju određene odgovore o vrednostima, kako ih oni razumeju.

Zainteresovanost sportista je bila velika jer su između ostalog, oni koji su imali najveći broj tačnih odogovora, dobijali nagradne kupone. Odgovori i razmišljanja sportista su bila zanimljiva i za predstavnike ADAS jer su pomogla da se Erazmus projekat “I value” čija je ovo primarna ideja, razvije na jedan interaktivan način i iskoriste iskustva sa ovog velikog takmičenja. Mladi sportisti su prepoznavali sportske vrednosti koje su im date i već imali formiran stav oko njih vezano za život i sport.

Edukaciji o sportskim vrednostima prisustvovali u sportisti iz skoro svih zemalja učesnica takmičenja. Jezička barijera je bila minimalna jer su filmovi bili univerzalni sa situacijama za koje nije bilo potrebno tekstualno objašnjenje. Sportisti su dolazili i u pratnji trenera koji su zajedno sa njima rešavali test o pokušavali da im objasne značaj vrednosti u sportu.