SVETSKA ANTIDOPING AGENCIJA U POSETI REPUBLICI SRBIJI

Objavljeno: 16.1.2024

Београд, 16.1.2024 – Делегација Светске антидопинг агенције (WADA) коју је представљао Директор канцеларије председника WADA господин Рафал Пиехота и координаторка WADA за партнерства Паулина Будек, посетила је Министарство спорта и Антидопинг агенцију Републике Србије и потврдила важност очувања здравог, чистог и сигурног спортског окружења. Ова посета од изузетног значаја је прилика за размену информација и искустава из области антидопинга.

Одржан је састанак са државним секретаром у Министарству спорта господином Марком Кешељем и помоћником министра Урошем Прибићевићем, као и представницима сектора за спорт и сектора за међународну сарадњу у Министарству спорта.

Делегација Светске антидопинг агенције је истакла изузетну сарадњу коју WАДА има са Антидопинг агенцијом Републике Србије, нагласивши да је Антидопинг агенција Републике Србије пример добро организоване и ефикасне агенције која у потпуности делује у складу са прописима који уређују област борбе против допинга у целом свету. Господин Пиехота је такође истакао изузетне напоре које Министарство спорта улаже у развој спорта и борбу против допинга, обезбеђујући потпуну усаглашеност прописа Републике Србије у овој области.

Директорка Антидопинг агенције Републике Србије проф. др Милица Вукашиновић Весић истакла је значај сарадње између домаће агенције и Светске антидопинг агенције, наглашавајући да кроз размену информација и најбољих пракси заједнички раде на очувању чистог спорта, здравља спортиста и фер плеја, истовремено осигуравајући интегритет спортских такмичења.

Антидопинг Агенција Републике Србије остаје посвећена високим стандардима у борби против допинга, а кроз транспарентност у раду и сарадњом са спортским организацијама, бескомпромисно и свакодневно се залаже и осигурава фер и поштено спортско такмичење. Овај континуирани напор јача интегритет спорта у Републици Србији и доприноси глобалној борби за фер и чист спортски амбијент.

Кроз даљу сарадњу и имплементацију најбољих пракси, Антидопинг агенција Републике Србије остаје кључни актер у очувању интегритета спорта и промоцији етичких вредности међународне спортске заједнице.

"Србија има изузетне спортисте који поштују фер и поштену борбу и верујем да ћемо у години пред нама уживати у врхунским резултатима постигнутим искључиво на здрав, сигуран и спортски начин" - закључила је директорка Антидопинг агенције.